V zimě si dejte pozor na nečekané hosty pod kapotou aut

15.01.2019 | Bydlení a design

V chladných zimních dnech zvířata vyhledávají úkryt kdekoli, kde je tepleji, než venku. Výjimkou nejsou ani vyhřáté motory aut, kde je spousta místa pro vytvoření hřejivého pelíšku. Takovému nezvanému návštěvníkovi může jít nejen o život, ale může způsobit i mnoho škod.

Drahé škody

Zejména kuny, myši, potkani a jiní podobní návštěvníci mohou ve vašem voze napáchat velké škody. Rozkousaná textilní izolace patří mezi nejčastější, ale nejmírnější z nich. Horší je to v případě, že se hlodavec pustí do elektrických rozvodů, hadiček a trubic.

Zvířatům většina použitých materiálů chutná, tudíž si vůbec nedělají hlavu s tím, že se nejedná o jejich přirozenou stravu a vesele pod kapotou vašeho vozu hodují.

Nebezpečí požáru

Některá zvířata si tvoří nory či hnízda a výjimkou nebývá právě ani prostor motoru zaparkovaného auta. Postupně do dutin vozu vnáší kusy kůry, větve, klacky, šišky atd., ze kterých si tvoří zateplená obydlí.

Příkladem je americký majitel, do jehož vozu se nastěhovala veverka. Aniž by cokoli tušil, nanosila do útrob motoru neuvěřitelných 22 kilogramů smrkových šišek a suché trávy. Zdá se to být úsměvné, Američan však hovoří o štěstí, protože tolik suchého a hořlavého materiálu mohlo způsobit nejen velké škody, ale také újmu na zdraví celé jeho rodiny, která vozem pravidelně cestovala.

Pravidelná kontrola

Přestože zvířata vyhledávají teplé úkryty především v zimním období, výjimkou nejsou nezvaní hosté v průběhu celého roku. Měli byste tedy dbát na pravidelnou kontrolu a kapotu svého auta zvedat častěji, než tehdy, kdy vám dojde voda v ostřikovačích.

Zaměřte se především na měkké části. Zkontrolujte stav kabelů, plastových hadic a textilních polstrů. Čas od času nahlédněte také do přihrádek v autě, do kterých se zvířata také mohou prokousat.

Na kuny prý platí kočičí chlupy nebo psí moč. Můžete tyto domácí „plašičky“ nainstalovat do útrob svého vozu a doufat, že to zabere. Nejúčinnější je však parkovat v garáži. Pokud tuto možnost nemáte, můžete alespoň nainstalovat světelné čidlo nad místo, kde auto parkujete. Pokud se k němu nějaké zvíře přiblíží, světlo by ho mělo vyplašit.

Další možností je pořídit elektronickou „plašičku“, kterou zapojíte do 12V zásuvky v autě. Vytváří ultrazvukové vlny, které jsou pro škůdce velmi nepříjemné. Vyzkoušet můžete také repelentní sprej proti hlodavcům.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat