Provoní každou místnost. Vyrobte si domácí potpourri bez chemie

27.02.2019 | Bydlení a design

Máte rádi bytové dekorace, navíc když dokážou provonět celý váš byt? Pak vás jistě zaujme jednoduchý návod na oblíbené potpourri, které si můžete doma sami vyrobit.

Trocha historie

Po provoněné domácnosti toužili už naši předkové. Zmínky o využívání vonných směsí sahají až do středověku a jeho rodnou zemí je, jak jinak, než Francie. V 18. století bylo potpourri již součástí každého luxusnějšího obydlí, a zvyk jej používat, se brzy rozšířil i do Anglie. Jeho hlavními ingrediencemi bylo všemožné koření, byliny, vonné oleje a květy, což se vlastně od těch dob příliš nezměnilo.

Mísy naplněné květy, které voní široko daleko, používali již staří Egypťané. Ti ale vyráběli své potpourri trochu jinak. To jejich nebylo suché. Vyrábělo se z čerstvých květů a vonných silic a jeho příprava byla podstatně složitější, jelikož šlo také o to, aby vydrželo co nejdéle.

Z čeho tvořit?

Ingredience si můžete namíchat podle vkusu a lze jimi také dokreslit sezonní atmosféru. V zimním období se skvěle hodí šišky, sušené citrusy, skořice, badyán, kardamom, jehličí atp. Pokud už se chystáte vybarvit si domácnost jarně, rozhodně vsaďte na levanduli, heřmánek, růže či verbenu. Fantazii se opravdu meze nekladou, a proto můžete potpourri skládat ze všeho, co lahodí vašemu oku i nosu. Oblíbenou vůni pak můžete podpořit nakapáním vonného oleje přímo na sušené květy.

Skladování

Ať už se rozhodnete využít citrusů, květin nebo koření, musíte si dát dobrý pozor, aby bylo vše naprosto dokonale vysušené, jinak hrozí, že vám směs chytne plíseň. Hotovou směs pečlivě utěsněte ve skleněné lahvi a do misky ji dosypejte vždy, když předchozí dávka přestane vonět. Tu původní však nemusíte vyhazovat, uložte ji do jiné lahve a dokapejte pár kapek vonného oleje. Takto můžete připravit směs s jinou vůní, než mělo potpourri dosud.

Skvělý dárek

Pokud nevíte, čím potěšit příbuzné nebo přátelé, voňavou směsí rozhodně nikoho neurazíte. Ať už ji dotyčnému darujete v dekorativní dóze, látkovém pytlíčku nebo s pěknou dřevěnou či keramickou miskou, jistě s tímto dárkem nešlápnete vedle.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat