Chystáte se vymalovat? Poradíme, které barvy volit

24.03.2019 | Bydlení a design

Správný výběr odstínu může mít vliv nejen na vzhled bytu, ale i vaši náladu. Pomocí barev lze docílit optického zvětšení prostoru, navodit útulnou atmosféru, ale i způsobit bolesti hlavy. Které odstíny bytu sluší a kterým je lepší se vyhnout?

Obývák

Obývací pokoj je místem oddechu, ale také prostorem, ve kterém trávíte nejvíce času. Měl by být proto co nejpříjemnější, neměl by působit chladně, ale ani přeplácaně. Není vhodné do obývací místnosti používat syté odstíny barev, které působí rušivě. Mnohem lepší je zvolit jemný odstín hnědé, šedé, béžové, olivové či levandulové, které nejsou nijak rušivé, a přesto navozují dojem luxusu, útulna a elegance.

Ložnice

Ložnice je oázou klidu a relaxace. Proto by v ní nemělo být nic, co by vás mohlo obtěžovat, a platí to i pro výmalbu stěn. Pokud máte rádi barvy, v ložnici si přijdete na své. Do této místnosti je lepší volit jemné odstíny zelené, okrové, modré či růžové. Zelená a modrá je v ložnicích celkem oblíbená, ale působí chladně. Pokud jste zimomřiví, asi vám tyto odstíny vyhovovat nebudou. Pokud chcete vaší ložnici vtisknout nádech francouzského budoiru, nebojte se tmavých odstínů fialové, zelené či vínové. Místnost bude působit velmi luxusně. Vyhněte se ostré rudé, tyrkysové, žluté nebo oranžové.

Kuchyně

V kuchyni se fantazii meze nekladou, ale protože dnes bývá často spojena s obývací místností, je vhodné je vzájemně sladit. Rozhodně se ale vyvarujte sytě zelených stěn v kombinaci s hnědým nábytkem, vyhněte se také různým pruhům, puntíkům a jiným geometrickým tvarům. V kuchyni je nejvíce nábytku, náčiní a doplňků a se špatnou výmalbou bude působit neuspořádaně a nevkusně.

Dětský pokoj

Tvrdí se, že barvy vyvolávají v lidech emoce. U citlivých malých dětí to platí dvojnásob. Pokud máte doma malého vzteklouna, rozhodně se vyhněte červené výmalbě i doplňkům. Ve žlutém pokoji jsou prý děti plačtivější. Vhodnými odstíny jsou šedá, mentolová, modrá, růžová a zelená. Syté barvy v odstínech oranžové, žluté či svítivě zelené, lze použít spíše jako dekoraci, nikdy by neměly zabírat největší část plochy.

Koupelna

Vzhledem k tomu, že koupelna bývá jednou z nejmenších místností bytu, není vhodné používat tmavé barvy, které celou místnost opticky zmenší. V koupelně by vám také mělo být teplo, a to jak fyzicky, tak i na duši. Vhodné jsou proto teplé odstíny žluté, oranžové, hnědé, například v kombinaci s přírodním dřevem. Velmi vzdušně a čistě působí levandulové a modrošedé odstíny, pokud máte bílý obklad a větší koupelnu, nebojte se ani tmavě modré, která v kombinaci s bílou působí velmi luxusně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat