Jako princezna na hrášku: Poznejte boxspring postele

28.03.2019 | Bydlení a design

Základem kvalitního spánku je správná opora těla. Kvalitní matrace zajišťuje pohodlí a rovnoměrné rozložení váhy. Díky tomu nás ráno nebolí za krkem a netrpíme bolestmi zad.

Američané přišli zdravému spaní na kloub už dávno. Teprve nyní se ale jejich osvědčený systém postelí dostává do povědomí i ve střední Evropě. Řeč je o lůžkových systémech boxspring. Až tuto postel jednou vyzkoušíte, nebudete chtít jinou.

Jako princezna na hrášku

Vzpomínáte si na oblíbenou pohádku, kdy princeznička nemohla zabrat kvůli hrášku, který se skrýval pod několika matracemi, na kterých spala? Až na ten hrášek a bolavá záda se totiž popis princeznina lože téměř shoduje s americkými boxspring systémy. Ano, je to trochu nadnesené, ale v podstatě je to tak.

Boxspring je zvýšená postel, která se od běžných, které známe z našich domácností, liší především počtem vrstev. U nás se nejběžněji používá rám s roštem, na kterém je uložena jedna matrace. Boxspring má ale na sobě matrace rovnou tři a každou jinou. Jakého typu budou jednotlivé matrace, záleží především na váze, požadavcích a finančních možnostech budoucího majitele. Boxspring si totiž (v ideálním případě) musíte poskládat.

Spodní vrstva

První matrace, která se nachází v nejspodnější části postele, bývá vyrobena z pevného dřevěného rámu, jehož výplň tvoří silné pružiny. Méně časté, i když u nás hojně poptávané, jsou spodní rámy s úložným prostorem. V případě, že chcete z pohodlí boxspring systému vytěžit maximum, doporučujeme dát přednost pružinám. Tato matrace zajišťuje posteli vysokou stabilitu a pevnou oporu.

Střední vrstva

Druhá matrace je zodpovědná za větší část pohodlí a opory, kterou vašemu tělu poskytuje. Lze si vybrat mezi latexovými či taštičkovými matracemi. Vzhledem k tomu, že je postel vychvalovaná zejména kvůli skvělému systému odvětrání a považuje se tak za hygieničtější, než běžné postele, je vhodnější matrace, která bude také větrat, tudíž taštičková. O tvrdosti matrace rozhoduje počet taštičkových pružin, který se opět odvozuje od váhy spáče.

Třetí vrstva

Poslední vrstvou je takzvaný topper. Nejčastěji se jedná o zhruba pět centimetrů silnou matraci z paměťové pěny, která dotáhne celý systém k dokonalosti. Výsledkem je dokonale komfortní spaní, které šetří vaše záda a krční páteř, při zachování neměnného stavu i po desítkách let. Proto se vyplatí do boxspring postele investovat.

Pozor na levné modely

Kvalitní boxspring lůžko není úplně levná záležitost a proto mnoho výrobců nábytku nabízí modely, které lze pořídit za zlomek běžné ceny. U takových postelí ale často a rychle dochází k proležení středových matrací, především na jejich hranách, jelikož nemají žádnou obvodovou oporu. Spodní matrace se může pod tíhou zbývajících propadat. Nakonec spíte v jakémsi „ďolíku“, který o sobě dá znát především prostřednictvím ukrutných bolestí zad.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat