Víkendové dospávání neřeší nedostatek spánku z pracovního týdne

Dlouhá pracovní doba, k tomu osobní zájmy a starosti v domácnosti pozřou většinu ze čtyřiadvacetihodinového dne. Mnozí zaměstnaní lidé tak během pracovního týdne spánek trochu šidí a netráví jím sedm až devět hodin každou noc. V sobotu dopoledne či případně i v neděli pak polehávají v posteli déle a snaží se deficit dospat. Jenže! Ze zdravotního hlediska je jim to k ničemu.

Jeden z nejpřesněji sledovaných experimentálních výzkumů na dané téma přinesl tvrdé důkazy o tom, že z hlediska účinků na zdraví deficit dospat nelze.

Vědci z Colorada sledovali skupinu osob, která spala denně jen kolem pěti hodin. Jedna polovina směla o víkendu pospávat déle, druhá nikoli. Autoři pak sledovali mnoho zdravotních charakteristik u všech osob. Obě skupiny nutila spánková deprivace jíst v noci, obě skupiny výrazně přibraly a obě měly výrazně zhoršený metabolismus. Skupina, která se o víkendu deficit snažila dospat, na tom nebyla v ničem lépe.

„Na konci experimentu jsme neviděli žádnou výhodu pro metabolismus,“ tvrdí doktor Chris Depner z University of Colorado. Jinými slovy, ani dospávání nesnížilo riziko rozvoje metabolického syndromu, který souvisí s rozvojem diabetu typu 2, obezitou a chorobami srdce a cév. Spánková deprivace také zvyšuje riziko rakoviny.

Výzkum opět dokazuje, že správná spánková hygiena nemůže být ničím nahrazena a spánková deprivace vyřešena dospáváním o víkendu.

Hlavně pravidelně

Jenže ani lidé, kteří poctivě tráví spánkem každou noc 8 hodin, nemají ještě zdaleka vyhráno. Podstatné je totiž také to, v kolik hodin člověk odchází do postele a v kolik stává, a aby byl tento čas každý den shodný. Jedině tak totiž fungují biorytmy v těle pravidelně a organismus je chráněn před onemocněním a předčasným stárnutím.

Vědci z Duke University zjistili, že i lidé, kteří spí osm hodin denně, ale každý den odcházejí v jiný čas do postele a v jiný čas vstávají, jsou ohroženi chorobami srdce a cév více než ti, kdo usínají a vstávají každý den ve stejnou hodinu.

Podle všeho totiž nepravidelnost narušuje biorytmy, které jsou pro správné fungování orgánů nezbytné. Tělo se po miliony let vyvíjelo v pravidelných cyklech střídání světlé a tmavé části dne a lidé víceméně usínali a vstávali v pravidelných intervalech. Až moderní průmyslová doba díky elektřině a technologiím výrazně narušila každodenní rytmy.

Tým psychiatrů z Duke University prokázal, že lidé spící v nepravidelných časových intervalech jsou častěji obézní, častěji mají diabetes typu 2 a častěji onemocní chorobami srdce a cév. A je jedno, že naspí osm hodin denně. Ohroženi jsou stejně více než ti, kdo usínají a vstávají pravidelně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat