Kupujete zahradní nábytek? Ukážeme vám, z čeho lze vybírat

11.05.2010 | Bydlení a design

Slunečné počasí přímo láká k venkovnímu stolování či grilování. Možná se prostor pro příjemné venkovní posezení teprve chystáte vytvořit anebo jste zjistili, že zima udělala s vaším zahradním nábytkem své. Máme pro vás pár tipů, jak se při výběr zahradního nábytku zorientovat v materiálech i cenách.

Není ani tak důležité, jestli vybíráme nábytek na balkon či terasu nebo přímo do zahrady. Ale podstatné je, zda máme v úmyslu zahradní nábytek sklízet nebo alespoň zabezpečovat před nepřízní počasí (například speciálními fóliovými povlaky) anebo jej zcela ponecháme jeho osudu. Důležité rovněž je, co se nám líbí,kolik peněz a energie chceme do údržby zahradního nábytku investovat. Z toho pak  vyplývá, jakému materiálu bychom měli dát přednost.

Praktický a levný

Nejméně náročný na údržbu je plastový nábytek. Nemusíte jej ošetřovat speciálními přípravky a vlastně ani chránit před nepřízní počasí. Stačí jej jednoduše omýt a používat. Ocení jej alergici – na rozdíl například od ratanového nebo vyplétaného nábytku v něm nezůstávají pylové nálety a nedrží se v něm bakterie.

Na českých zahradách jej najdeme vůbec nejčastěji. Opanoval je už v devadesátých letech a jeho obliba klesá jen pomalu. Nejen díky zmíněné nenáročné údržbě, ale kvůli vůbec nejnižším pořizovacím nákladům. Celou sestavu, tedy stolek a čtyři či šest židlí, můžete pořídit už kolem pěti set korun.

I to má ale své nevýhody. Tou asi největší je unifikovaný a především laciný vzhled. Levný plast také často ztrácí svůj vzhled – zpuchří či vybledne, bílá varianta naopak zašedne a i umytý nábytek působí ošmudlaným dojmem. A co je horší, vlivem změn počasí může také dojít k narušení materiálu a nábytek jednoho dne prostě neunese zátěž a židle se pod vámi prolomí.

Není plast jako plast

To ale ještě nemusí být důvod, proč opustit materiál, který oplývá tolika přednostmi, ke kterým ještě musíme doplnit nízkou váhu, a tedy i snadnou manipulaci. Také plastový nábytek může být kvalitní, a dokonce i stylový. Bude sice stát o pár set korun více, ale déle vydrží a to s nezměněnými vlastnostmi. Při jeho výběru bychom se měli zajímat o povrchovou úpravu. I plastový nábytek může mít lakovaný povrch, který zajistí větší stabilitu barvy i ochranu před povětrnostními podmínkami. Ještě lepší je speciální povrchová úprava ve formě jakéhosi potahu či filmu. Ten může být z různých materiálů. Mimořádně odolný je pak nábytek vyrobený z několika plastových vrstev, ne jen jednoduše odlitý do formy.

Dřevo vs. kov

Ve vyšších, ale nikoliv závratných cenových kategoriích se pohybuje cena dřevěného a kovového nábytku. Oba typy jsou kladně hodnoceny pro svou eleganci. Dřevěný nábytek také pro svou přirozenost. Do zahrady nebo na chalupu prostě tento materiál přímo patří. Nejkrásnější je v jednoduchých tvarech, je prakticky univerzálně použitelný. To lze ještě podtrhnout lakováním, kterým doladíme zahradní nábytek s okolím.

Dřevěný zahradní nábytek se obvykle vyrábí z masivu. Prodejci nejčastěji nabízejí levnější varianty jako smrk, borovice nebo dub. Nábytek vyrobený z exotických dřev je tvrdší a proti počasí výrazně odolnější, zato jej ale pořídíte za několikanásobně vyšší cenu. Pokud se spokojíte s jednoduchým rustikálním provedením z běžných dřev, může vám na celou sedací sestavu pohodlně stačit pět tisíc, s exotickou variantou se stěží vejdete do dvaceti.

O dřevo je nutné pečovat

Otázkou je, zda pro vás krása a příjemnost materiálu vyváží další nevýhody spojené s umístěním dřeva na zahradě. Tou první je bezesporu nutnost průběžné údržby. Kromě natírání a lakování, nezapomeňte ani revizi spojů. Dřevo je materiál, který je neustále v pohybu, a je tedy nutné jej průběžně upravovat, například dotahovat šrouby. Dřevo také mohu napadnout škůdci – dřevomorky, houby a plísně. I to si žádá speciální ochranné prostředky. A na závěr nezapomeňme ani na to, že dřevěný nábytek je těžký, a tak jej budete mít chuť uklízet tak maximálně na zimu.

Efektní kov

Skladnější a obvykle lépe manipulovatelný než dřevěný je kovový nábytek. Najdete jej v hliníkové, ocelové nebo nerezové variantě, a to buď celokovový nebo vyplétaný či vyložený různými materiály. Kovový nábytek je velmi efektní, nejčastěji je v romantickém anebo naopak v industriálním stylu. Jeho velkou výhodou je stálost a spolehlivost materiálu. V některých případech ji ale opět musíte podpořit pravidelnou údržbou. Navíc ke kovovému nábytku bychom také měli přikoupit sedáky – na slunci se totiž nepříjemně rozpálí, ve stínu bude studit a navíc, k pohodlnému sezení je polštářek stejně většinou nutný.

A na co ještě myslet při pořizování zahradního nábytku? Na prostor. Ať už se jej chystáme odklízet denně, nebo jen na zimu, měl by být skladný. Praktické židle, pokud nejsou skládací, by měly být stohovatelné.

A na závěr dobrá rada – při nákupu zahradního nábytku, ať už z jakéhokoliv materiálu, nezapomeňte na to, že k záruce se často váže specifický způsob nakládání a ošetření nábytku. Výrobce obvykle požaduje odklizení nábytku v nepříznivém počasí (a to může být i slunečno) a k ochraně povrchu akceptuje jen konkrétní preparáty. Není velký problém zjistit, zda jste se jeho instrukcemi řídili a můžete tak případnou reklamaci nárokovat.

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat