Vytvořte si bydlení podle východní filozofie Feng Shui

27.04.2010 | Bydlení a design

Hledání rovnováhy provází náš život snad na každém kroku a není tomu jinak ani v našich obydlích. To, čím se obklopíme, ovlivňuje, jak se cítíme, učí naše děti vnímání estetiky a hodnot. Ukážeme vám, jak si vytvořit harmonický domov podle filozofie Feng Shui.

Když rezignujeme na kulturu bydlení, ochudíme se o to základní – pocit domova, zázemí a příjemného prostoru. Jednou z cest k vytvoření harmonie v bytě může být aplikace principů východní filozofie Feng Shui.

Učení starých čínských mistrů je zjednodušeně založeno na rovnováze, vyvažování sil a energií. Feng Shui znamená v překladu „vítr – voda“. Umění udržet v rovnováze tyto elementy, detekovat nám příjemné energie a zdůraznit je a udělat opak s tím negativním, se stále častěji i u nás uplatňuje při stavbě domů a tvorbě interiérů.

Můžete si najmout specializovanou firmu

Pokud se rozhodnete dát průchod správnému proudění energií ve vašem obydlí, máte samozřejmě dvě možnosti – oslovit jednu z mnoha specializovaných firem na trhu, které se zabývají navrhováním interiérů podle principu Feng Shui nebo se do harmonizování životního prostoru pustit sami.

Smyslem je nalézt harmonii mezi člověkem a prostředím. Pak se váš domov stane oázou klidu a odpočinku.

Cesta spolupráce se specializovanou firmou bude jistě výhodná pro ty, kteří jsou o blahodárnosti tohoto postupu jasně přesvědčeni. Cena takových služeb se může podle firmy a rozsahu prací, které provede, velice lišit, a proto je dobré informovat se o sazebníku předem. Obecně lze ale říci, že co se týká bytových prostor, základní konzultaci nad koncepcí bytu můžete pořídit zhruba za tisíc korun. Konkrétní návrhy se pak pohybují v řádu tisíců. Pokud se rozhodnete pro kompletní zpracování návrhu interiéru, překročíte pravděpodobně náklady, které byste vydali na stejnou práci s běžným bytovým architektem. Ve většině případů je tedy třeba počítat s alespoň deseti tisíci korunami.

TIP: Nápomocny vám mohou být specializované firmy.

Zkuste si poradit sami

Principy Feng Shui ale můžete vnést do svého bytu sami. Pokud se vám nechce studovat celé příručky kvůli tomu, abyste to zkusili, nabízíme pár základních tipů. Nejdůležitější je bezesporu dobrý pocit. Vezměte si tedy bloček a nechte na sebe působit vaše obydlí působit. Dělejte si poznámky, co je vám příjemné a které prvky vám naopak nesedí. Zároveň se soustřeďte na to, jaký chcete, aby váš domov byl.

Dobrý pocit je důležitější, než funkčnost

Interiér společenského člověka, který chce přijímat návštěvy a introverta, který hledá zázemí a doma skrývá před světem se samozřejmě budou velmi lišit. Nad praktičností vašich myšlenek a nápadů přemýšlejte až později. Konkrétní řešení se musí přizpůsobit tomu, v čem je nám dobře – ne naopak.
Nebojte se zbavit všeho, co vám bylo v první „pozorovací“ fázi nepříjemné. Žít mezi věcmi, které vám vadí je stejné jako nosit šaty, které nesnášíte. Nemá to žádný význam a vy se zbytečně cítíte špatně. Nemilosrdní byste měli být také k věcem, které schováváte „pro strýčka příhodu“ anebo o kterých si už roky myslíte, že je opravíte. Zbytečně vám zabírají životní prostor. Obraťte svou pozornost ke vchodu. Nejsou to jen vstupní dveře. Vchod do bytu by nás měl přenést z venkovního světa do našeho prostoru, ve kterém se cítíme pohodlně a bezpečně.

Věřte svým pocitům

Pokojům dejte vhodným interiérem jejich pravý význam. Obývací pokoj má zvát k pohodlnému obývání. Nadýchaný polstrovaný sedací nábytek nabízí větší komfort než minimalistická židle. Stejně tak ložnice není sklad, pracovna nebo domácí kino. Jejím centrem je maximálně pohodlná postel. Závěsy nebo žaluzie mají dokonale izolovat vstup světla zvenčí, zajistí tak nerušený a hlubší spánek. Kuchyně v zabydleném bytě musí mít naplněnou lednici, v jídelně může být neustále připravená mísa s laskominami či ovocem.

TIP: Pokud nevíte, jak na to, nechte se na sebe působit již hotové interiéry.

Poslouchejte a vnímejte své děti

Dětský pokoj je speciální případ. Nechte jej v režii svých dětí, aby i ony měly své doma. Pokud jsou ještě malé a výběr tak zůstává na vás, vsaďte na barvy. Nebojte se opustit ohranou růžovou a světle modrou. Dětem udělají dobře syté barvy a čím více, tím lépe – bez ohledu na to, zda ladí či nikoliv. Nepořádek v dětském pokoji je speciální případ a do určité míry zde má i on své místo.

TIP: Inspirujte se , jak vypadá podle východní filozofie dětský pokoj.

Všude v bytě pak dbejte dostatek světla, v každé místnosti by ideálně mělo být více zdrojů. K tomu a také ke zvětšení prostoru a celkovému provzdušnění nám pomohou zrcadla. Vyhněte se ale, a pokud v nich nemáte zvláštní zálibu, pak to platí obecně, ostrým tvarům. Oválné a oblé asociuje pohodlné a bezpečné. Váš byt tak možná (ale pozor, nijak se to nevylučuje) nebude designový, ale jistě bude lidský a útulný. Prostě pro život.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat