Chystáte se rekonstruovat chodbu v panelovém bytě? Poradíme vám jak

29.04.2010 | Bydlení a design

Malá a tmavá chodba může pohřbít celý byt. Ale co s tím, když bydlíme v panelovém domě?

Zvětšovat vstupní chodbu na úkor už tak malého obytného prostoru je nesmysl a mnohde by to nebylo ani konstrukčně schůdné řešení. Existuje ale několik drobných triků, pomocí kterých prostor opticky provzdušníte a z ponurého tunelu vytvoříte příjemnou součást bytu.

Barvu vestavěné skříně volte s rozmyslem

Obvyklou součástí chodby v panelovém domě je vestavěná skříň. Ať už původní, renovovaná nebo úplně nová, měla by být ve světlých barvách. Není nutné přistupovat k nudné a studené bílé. Zvolte jemné tóny jakékoliv barvy – slonovou kost, mléčně kávovou nebo nachovou. Obávat se nemusíte ani tradičně chladných odstínů, naopak mohou působit velice svěže. Například světle zelená příjemně rozjasní prostor.

TIP: Nebojte se použít do chodby barvy.

Oživte interiér aplikacemi

Pokud nechcete vyvést celý skříňový blok v barvách, můžete ji oživit jen vybranými aplikacemi. Velmi vhodné jsou pro tento účel jednoduché, čisté linie, které nepůsobí těžkopádných dojmem. Například tenké různoběžné přímky. Vaše obavy z toho, že vás abstraktní obrazce časem omrzí a renovace skříně bude drahá záležitost, jistě rozptýlí možnost pouhého nalepení barevných aplikací. Za doslova pár set tak můžete sami, jednoduše a rychle vytvořit efektní a snadno obměnitelný design.

Výzva: Máte za sebou rekonstrukci chodby v panelákovém bytě? Podělte se s námi a pošlete nám fotografii na adresu redakce@bety.cz. Fotografie zveřejníme a 3 nejzdařilejší odměníme DVD z produkce Disney.

Pozor na doplňky

U vestavěné skříně je také potřeba zvolit vhodné dveřní úchyty. Takovéto prvky obecně na sebe v malém prostoru nemají poutat pozornost. Místnost se tak jakoby tříští a opticky zbytečně zaplňuje. Pokud se ke stavbě vestavěné skříně teprve chystáte, zvolte proto otvírání například formou bočního výřezu ve dveřích nebo jen drobných úchytů, co nejvíce zapuštěných do materiálu.

TIP: Dnes již můžete vybírat z nepřeberního množství materiálů.

Vyhněte se nápadným lištám lemujícím skříň. To je častý nešvar těch původních. Lišty ale prostor uzemňují, dělají jej těžkopádnějším. Ideální je, pokud je celá skříň v jedné rovině, bez výstupků a hloubkových rozdílů mezi samotným blokem a dveřmi. Pokud už lišty máte, alespoň je natřete stejnou barvou jako zbytek skříně, případně – pokud se odvážíte – udělejte lišty světlejší. Obecně totiž platí, že orámované je težkopádné a čím tmavší barvou, tím víc.

Osvětlení nesmí rušit

Stejně důležitým prvkem v malém prostoru jako je volba skříně, je i rozmístění světel. Do chodby obvykle nedáváme silnou žárovku, zdá se nám to zbytečné a taky nepříjemné při přechodu z jiných prostor. Měli bychom ale dbát na to, aby byl přísun světla dostatečný, tedy ani tak světlo ostré jako intenzivní a projasňující. Přívrženci vestavěného osvětlení jistě ocení strop vyskládaný z bodových žárovek. Toto řešení ale opět zmenší místnost, protože je třeba strop podezdít. Obdobným a módě méně podléhajícím řešením je více zdrojů světla. Například dva tři malé, nezávěsné lustry rozmístěné po ose místnosti. Rovnoměrné rozmístění světla nás zbaví tmavých a ponurých zákoutí. Chodba bude útulnější.

Prostor zvětší zrcadla

Další možností jak oživit nejdominantnější součást malého prostoru, tedy vestavěnou skříň, jsou zrcadla. Zrcadlová stěna nebo alespoň její část, například dveře, jsou častým pomocníkem pro prosvětlení místností. Mohou ale působit poněkud fádně. Zkuste změnu a místo zrcadlové plochy si udělejte mozaiku. Z malých zrcadel, která mohou mít nejrůznější tvar, vyskládejte ornament nebo třeba jen jednoduchý pruh. Tato aplikace splní svůj účel a zároveň bude paradoxně její údržba snadnější.

Pozor na podlahové krytiny

Dalším aspektem, který je třeba v malé a úzké chodbě pohlídat je směr pokládky podlahy. Ať je podlahová krytina z dlaždic, pravého dřeva nebo třeba lina s vizuálem parket nebo prken, můžete chodbu opticky rozšířit nebo naopak zmenšit. V úzkém prostoru je důležité zamezit efektu, že se proti nám podlaha „hrne“ a „brzdí“ nás. Obdélníkové tvary tedy pokládáme tak, že delší strana bude ve směru chůze do místnosti. Parkety zase tak, že se před námi rozevírají „véčka“, nikoliv uzavírají „stříšky“.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat