Vypěstujte si hezké pokojovky ze zbytků od svačiny

27.05.2021 | Bydlení a design

Pokojové rostliny jsou nepostradatelnou a voňavou dekorací našich bytů a domů. Není však potřeba je kupovat. Vypěstujte si je ze zbytků, které byste jinak nejspíš vyhodili do koše.

Citrusy

Není nic jednoduššího, než vyplivnout pár pecek z mandarinky, citronu nebo pomeranče rovnou do květináče. Květináč zakryjte igelitem tak, aby byl zachován přísun vzduchu a hlínu udržujte vlhkou, dávejte však pozor na stanoviště. Ideální je polostinné stanoviště, bez hrozby popálení od přímého slunce. Až rostlinky poporostou, igelit odstraňte a pravidelně zalévejte. Po roce rostlinky rozsaďte. Nečekejte však, že budou plodit, krásné na pohled ale budou.

Avokádo

Avokádo v pokojové verzi vyroste na tenkém kmínku a pyšnit se bude většími, sytě zelenými, k zemi svěšenými listy. Tady si ale s pouhým zaléváním hlíny nevystačíte. Pecka z avokáda je velice tvrdá a donutit ji k naklíčení vyžaduje notnou dávku trpělivosti. Nejlepším způsobem je po obvodu pecky zapíchnout čtyři párátka nebo části špejle a špičkou nahoru ji položit na sklenici s vodou, aby byla spodní polovina pecky ponořena ve vodě. Vodu měňte každý den a vyčkávejte. Přibližně po pěti týdnech se objeví ve vodě kořínky. Pokud vrchní část vyraší, zasadíme semeno do květináče tak, aby vrchní třetina vyčnívala z hlíny.

Mango

Semeno je uvnitř pecky, a proto je efektivnější vyjmout jej nejprve z vláknitého obalu. Semínko zasaďte kolmo jednou třetinou do kokosového substrátu. Květináč umístěte na světlé a teplé místo a substrát udržujte stále vlhký, ale ne přemokřený. Semeno vyklíčí zhruba za jeden až tři měsíce. Mango je ve své domovině až 40 metrů vysoký strom, vy se ale bát nemusíte. V našich podmínkách dorůstá okolo jednoho metru.

Ananas

Vypěstovat si doma můžete i ananas. Je však důležité koupit co nejčerstvější plod. Ten poznáte podle toho, že zatáhnete za lísky růžice a ty drží pevně na svém místě. Růžici neodřezávejte, ale ukruťte ji do strany. Tím se vyhnete zahnívání zbytku plodu v květináči a sázet budete jen suchou růžici. Spodní lístky otrhejte, abyste odhalili část kmínku. Růžici pak postavte do misky a nalijte vodu zhruba do jednoho centimetru výšky odhaleného kmínku. Zhruba po měsíci vyrazí drobné kořínky. Tehdy můžete ananas zasadit do substrátu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat