Kout bez slunce, nebo výheň a sucho: Co na takových místech poroste

08.06.2019 | Bydlení a design

Rádi byste si užívali pohled na rozkvetlou zahrádku, ale podmínky pro pěstování běžných druhů nejsou ve vašem případě ideální? Poradíme vám, kterým rostlinám nevadí celodenní výheň a které naopak ocení nepřetržitý stín.

Celodenní výheň

Jestliže nemáte na zahradě kousek stínu, nezoufejte. Existují rostliny, které slunce a sušší půda nijak nepoznamená. Mezi takové patří například nádherně, žlutě kvetoucí pupalka, která je zajímavá také tím, že rozkvétá při soumraku. Za dostatečný přísun slunce a sušší půdu vám bude vděčná také levandule. Sucho nevadí ani pryšcům, astrám, chrpám či chryzantémám.

Ačkoli si většina popínavek potrpí na kvalitní, výživnou a vlhčí půdu, nemusíte se o jejich krásu ochuzovat ani vy. Zasadit si můžete například loubinec pětilistý, známý spíše jako „psí víno“. Vyhovuje mu slunné stanoviště, nemá příliš velké nároky na kvalitu zeminy a svými barvami bude zdobit vaši pergolu, zeď nebo plot po celý rok.

Zahrada ve stínu

Řešíte-li opačný problém a trápí vás holá místa s řídkým trávníkem, nahraďte jej půdopokryvnými trvalkami nebo keříky nižšího vzrůstu. K tomu se skvěle hodí rododendrony, stínomilné trávy nebo kapradiny. Stín ale netrápí ani krokusy, hyacinty nebo konvalinky. To všechno jsou rostliny, které netrápí větší nedostatek slunečních paprsků a tím i světla.

Pokud máte v zahradě kout stinný, ale ne příliš tmavý, můžete jej osadit prvosenkami, azalkami či netíky.

Bez vody se to neobejde

Ačkoli existují rostliny, které snesou úsušek i přemokření, dávejte si pozor, abyste je nevystavovali častým šokům, jejichž následkem by mohly rostliny uhynout. U slunných míst zalévejte časně ráno nebo po západu slunce.

Rostliny jsou také citlivé na zálivku ledovou vodou. Lepší je nechat odstát vodu v konvi či větší nádobě, odkud ji můžete odebírat již ohřátou.

U rostlin ve stínu si dejte pozor na přemokření. Stínomilné rostliny často vyžadují vlhčí půdy, ne však přemokřené. Ujistěte se tedy, že rostliny skutečně trpí nedostatkem vláhy, než se pustíte do zalévání.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat