Jak na letní škůdce v našich zahradách

19.07.2021 | Bydlení a design

Léto je obdobím květu a zrání nejrůznějších rostlin a plodin, které v našich zahradách s oblibou pěstujeme. Naši snahu nám ale v mžiku dovedou překazit škůdci a choroby, které na našich rostlinách, jejichž pěstování věnujeme nemalé úsilí, parazitují.

Co nám nejčastěji maří naši práci a jak se proti napadení bránit?

Svilušky

Svilušky jsou asi půl centimetru velcí roztoči, nejčastěji červenooranžového zbarvení, kteří žijí v uskupeních na spodních stranách listů rostlin, které sají. Napadení sviluškami snadno odhalíte díky jemným pavučinám, které se na rostlinách nacházejí, ale také díky uvadání a usychání listů. Kromě chemických preparátů lze k jejich hubení použít také mýdlovou vodu.  

Pilatky

Pilatky jsou nejrozšířenějším škůdcem, parazitujícím především na ovocných stromech. Pilatka je malá, černá moucha, spíše než ona ale škodí její larvy, jejichž vajíčka klade do květů budoucích plodů, ve kterých dále přežívají a likvidují plody zevnitř. Ty opadají dříve, než stihnou dorůst. Pakliže se jejich invaze neřeší, dovedou vás připravit o kompletní úrodu. Ochranou je postřik insekticidy ke konci odkvětu. Přítomnost pilatek zjistíte použitím lepkavých destiček, které umístíte na kmen stromu.

Molice

Molice jsou drobní, asi 3 mm velcí voskově bílí motýlci, kteří žijí na spodní straně listů rostlin. Zaměřují se především na květiny v truhlících, ale nepohrdnou ani rajčaty, okurkami, paprikami atd. Molice jsou bohužel proti postřikům velmi odolné a naneštěstí přenášejí i všelijaké jiné choroby. Jejich výskyt můžeme redukovat pomocí samolepících destiček či postřikem z minerálního oleje.

Plíseň šedá

Plísni šedé se nejlépe daří ve vlhkých podmínkách, proto se s ní často setkáte na rostlinách pěstovaných ve sklenících, při příliš husté výsadbě, či po přehnojení. Projevuje se skvrnami s šedým povlakem na listech, stoncích a květech rostlin. Na listech, stoncích, květech, cibulích a hlízách vodnaté mokvavé skvrny s následným šedým povlakem. Plísně šedé se jen tak nezbavíte, je spíše důležité jí předcházet. Nesázejte rostliny příliš blízko k sobě, nepřelévejte je a dodržujte dávkování u používaných hnojiv.

Zdroj: gardeningknowhow.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat