Jak a proč přilákat zpět zahrady včely, motýly a ptáky

01.08.2019 | Bydlení a design

Čím více se snažíme mít zahrádky jako z katalogu, tím více připravujeme hmyz a ptáky o jejich přirozená útočiště a zdroje potravy. Proč bychom se ale měli snažit přilákat hmyz a ptáčky zpět do našich zahrádek a jak jim pomoci zajistit dostatek všeho, co ke svému životu potřebují?

Proč si hýčkat přírodu?

Hmyz má v našich zahradách na starost opylování květů, čímž nám zajišťuje dobrou úrodu. Také se ale stará o likvidaci škůdců, které by nás za předpokladu jeho nepřítomnosti nutili k použití chemických prostředků. Ptáci zase regulují množství obtížného hmyzu a kypří naši půdu hledáním potravy v zemi.

Je třeba si uvědomit, že každý tvor má na zemi své místo a poslání, a když zvířatům budeme bránit v jejich přirozené aktivitě, s největší pravděpodobností se o mnoho důležitých druhů do pár let připravíme.

Hmyzí pomocníci

Včela medonosná je jedním z nejvýznamnějších opylovačů, přesto existují rostliny, na které sama nestačí. Dalšími pomocníky jsou proto například čmeláci či motýli, kteří svými dlouhými sosáčky dosáhnou právě tam, kam včelky ne. Jejich úsilí se projeví v dobré úrodě, kterou každý zahrádkář jistě ocení. Slunéčka sedmitečná nám pomáhají likvidovat nejrůznější škůdce, například mšice, kterých se z rostlin zbavujeme velice obtížně.

Aby se u nás ale hmyz zabydlel a pomáhal nám, je zapotřebí vytvořit mu podmínky, které jsou pro něj vyhovující. Tedy zachovat alespoň část zahrady v přírodním rázu, s vysokou trávou a lučními květy, ptákům byste měli nabídnout alespoň pár vysokých stromů, ze kterých mají rozhled, ale také hustších keřů, ve kterých mohou hnízdit. Keře s bobulemi jim také mohou sloužit jako zdroj potravy.

Chemie do zahrad nepatří

Ačkoli by s námi mnoho zahradních architektů nesouhlasilo, do přírody prostě chemické prostředky nepatří, obzvlášť tam, kde pěstujeme plody k vlastní spotřebě. Lidé ve snaze docílit pěstěných zahrad přehnaně kosí své trávníky, čímž podporují extrémní prosychání půdy, ve které se nedaří žádným živočichům. Když v půdě nic nežije, nejsou v okolí ani ptáci, kteří se těmito živočichy živí. A když není v zahradě dostatek květin, těžko přilákáte hmyz, který se o ně bude starat. Výsledkem je nutnost použití chemických hnojiv pro podporu růstu i úrody, nadměrné zálivky v důsledku příliš prosychající zeminy, a ačkoli vaše zahrada vypadá krásně, ve své podstatě je mrtvá. Každý správný zahrádkář by se měl tedy snažit o to, aby byl život nejen v jeho rostlinách, ale také okolo nich.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat