Staráte se správně o kávovar? Bez pravidelného čištění dobrou kávu nečekejte

06.10.2019 | Bydlení a design

Znáte ten pocit, když si leháte do čerstvě povlečené postele? Jak voní, je příjemnější a vůbec taková lákavější? Tak takovýhle pocit můžete mít i ze svého šálku kávy vždycky, když si uděláte generální úklid vašeho kávového vybavení. Ať už doma máte aeropress, překapávač nebo kávovar na espresso, neměli byste zanedbávat pravidelné čištění. Jinak si z nich skvělou kávu nevychutnáte, i kdybyste si připravili třeba tu nejlepší geishu na světě. Baristka radí, jak se zbavit všech kávových nečistot, abyste v kávě cítili už jen lákavé chutě a vůně.

„V zásadě se ve všem kávovém vybavení zbavujeme při čištění jedné ze dvou věcí - kávových usazenin nebo vodního kamene. A každá se čistí jinak. Zatímco na odstranění vodního kamene můžete použít babičkovské přípravky a triky, na mastnotu a kávové usazeniny obecně doporučuju vždycky speciální přípravek ,” uvádí na samý začátek baristka Tereza Balá.

Vodní kámen

Ideálně byste pro přípravu kávy měli používat filtrovanou nebo balenou vodu. Jednak tím prodloužíte životnost svého kávového vybavení, a jednak je voda opravdu bez chuti a káva tak z ní bude chutnat nejlépe. Běžnou vodu ale budete vždy používat minimálně na mytí, takže byste jednou za čas měli části, kde se může kámen usazovat, důkladně očistit. Tady není problém použít obyčejnou kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve vodě a pak samozřejmě pečlivě propláchnout. Zanesené díly jednoduše jednou za několik týdnů (podle tvrdosti vody) do roztoku postavte nebo ho do nich nalijte (nejčastěji do zásobníku vody) a nechte protéct kávovarem. Moderní superautomatické nebo kapslové kávovary si většinou o čištění řeknou samy a je třeba dodržovat instrukce výrobce. 

Kávové usazeniny

Nejčastěji ale budete bojovat s kávovými usazeninami, které mohou při zanedbání údržby chuť výsledného nápoje zničit. „Zatuchlost v kávě může být samozřejmě důsledkem použití staré kávy, často se ale spíš setkávám s tím, že pochází z nevyčištěného mlýnku, nemyté skladovací nádoby a někdy dokonce ze špatně vymytého šálku,” vysvětluje dále baristka. Co je tedy potřeba čistit?

Ruční mlýnek - stačí rozebrat, vypláchnout kameny vodou a jarem a důkladně osušit. „Tady ale pozor, abyste díly vrátili do mlýnku přesně. Doporučuji si mlýnek před rozebráním nafotit a také spočítat, kolikrát jste otočili šroubem nastavujícím hrubost mletí, abyste ho snadno vrátili na stejnou hrubost,” radí baristka. V domácích podmínkách byste ho měli čistit alespoň jednou za dva týdny.

Elektrický mlýnek - stačí rozebrat (většinou je to velmi snadné) a vyluxovat vysavačem. Doma to stačí jednou za dva týdny, v kavárnách by to měla být denní činnost. Jenom pozor, abyste si nevyluxovali těsnění. 

Hlava kávovaru - tady použijete nezbytný prostředek přímo určený pro čištění kávovarů. Je šetrný k povrchům, ale zároveň snadno odstraní mastnotu, kterou káva zanechává. Pro čištění pomůže i kartáček, kterým mechanicky odstraníte nečistoty. Použít můžete jakýkoliv, existuje ale i speciální kartáček pro hlavu kávovaru, který je upravený tak, aby se vešel opravdu všude. Čistit byste ji měli denně.

Tryska na mléko

Tady se neusazuje kávová mastnota, ale zasychá a pálí se mléko, což je pro chuť nápoje a samotný kávovar podobně problematické. Po každém použití je proto třeba trysku profouknout a otřít.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat