Dobrý výsledek rekonstrukce či stavby závisí na maličkostech

Ačkoli mnoho lidí využívá dnes služeb architektů a jiných odborníků, kteří dokážou na papíře vykouzlit neuvěřitelně promyšlené domovy, neznamená to, že bude váš dům pohodlný a praktický i poté, co se do něj nastěhujete. Prostor může být chytře rozvržen a pečlivě postaven či opraven, ale stále se najdou drobnosti, které lidé při realizaci nového bydlení opomíjejí. Na co se zaměřit?

Zásuvky a vypínače

Co se týče vypínačů světel, není jejich umístění až taková věda. Přesto se ale setkáváme s problémem, kdy si lidé nechají nainstalovat světlo místnosti a teprve po nastěhování jim dojde, že mají vypínač jen na jedné straně pokoje. Jsou tedy nuceni potmě přecházet celý prostor, aby si mohli rozsvítit. Tato chyba se nejčastěji objevuje v chodbách a průchozích místnostech domů.

Se zásuvkami je to ještě o něco horší, jelikož málokdo předem tuší, kam přesně a jaký nábytek do prostoru umístí. Nezřídka se pak stává, že tam, kde zásuvky jsou, nestojí nic, co by do nich mohlo být umístěno a naopak tam, kde jsou potřeba, je jich málo nebo tam nejsou vůbec. Obyvatelé domu jsou pak vystaveni nepěkným pohledům na táhnoucí se prodlužovací kabely z jednoho rohu místnosti na druhý. Pořádně si předem rozmyslete, kde všude zásuvky budou a raději jich pár přidejte.

Centrální vysavač

Centrální vysavač je dokonalá věc. Nemusíte s sebou po bytě vláčet objemné přístroje a neustále přesouvat kabel do jiných zásuvek. Jedinou nevýhodou, kterou tento přístroj má, je ta, že si rozmístění otvorů pro hadici a umístění samotné techniky musíte dokonale rozplánovat předem. Máte-li velké místnosti, dejte si pozor, aby vám hadice od plánovaného otvoru dosáhla po celé její ploše. Zjistěte si předem délku hadice a od ní se odrazte při výpočtech. Je-li místnost skutečně velká, budete potřebovat dvě zásuvky na hadici na obou stranách místnosti.

Topení

Mnoho lidí si na rozvod topného systému nechává sestavovat projekt nebo alespoň svěří práci odborníkům, kteří vypočítají potřebnou velikost a výkon těles, aby bylo zajištěno dostatečné vyhřátí objektu. Dejte si však pozor na teplotní výkyvy v jednotlivých místnostech. Ačkoli máte malou koupelnu, kterou by bez problému vytopil jeden žebříkový radiátor, může se stát, že tato místnost bude celkově chladnější než ty ostatní a chlad zde půjde například od podlahy. V nových domech s dobrou izolací se takovýmto problémům nejspíš věnovat nemusíte, ale pro starší objekty, nejčastěji kamenné domy, není taková situace žádnou výjimkou. V takové chvíli je rozhodně vhodné zauvažovat nad podlahovým vytápěním či doplněním izolace.

Světlo

Pozor si dejte také na rozvržení osvětlení. Jestliže víte, kde budete mít kuchyňskou linku, jídelní stůl nebo čtecí koutek, máte vyhráno. Pokud ale zvolíte špatné umístění světel vzhledem k využití prostoru, mohl by to být do budoucna problém. Natáhnout nové kabely a přemístit světlo lze sice i po povrchu stěn a stropů pod lištami, rozhodně to ale nevypadá dobře. Snažte se tedy budoucí interiér co nejvíce promyslet.

Šířka dveřních otvorů

V neposlední řadě si promyslete, jak široké budou dveře mezi jednotlivými místnostmi. Mnoho lidí ve snaze ušetřit prostor zvolí příliš úzké dveře, což může být problém při stěhování nábytku nebo domácích spotřebičů. Myslete na to, aby se dveřmi nejen pohodlně procházelo, ale aby byl zachován dostatečný prostor pro projití s pračkou, lednicí či objemným nábytkem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat