Z balkónu lze vykouzlit útulné letní posezení

Teplé počasí nás láká ven a posedět si při ranní kávě nebo večerní skleničce na balkoně se přímo nabízí. Že si takovou pohodu na svém balkoně představit nedokážete? Pak vám s následujícími tipy poradíme, jak zútulnit i ten váš.

Zdá se vám, že jste sotva uklidili zimní věci a už je tady čas na letní večery na balkoně? No nakonec chceme svůj „venkovní prostor“ využít co nejvíce. Tak proč si ho nezařídit tak, aby se nám tam dobře odpočívalo a užili jsme si letních dnů a večerů na maximum.

Základní tipy na vybavení

S následujícími praktickými radami bude vaše přestavba balkonu úplná hračka.

Obklady – vyberte si takové, které jsou vhodné přímo na balkony

Rostliny – samozřejmě by také měly odpovídat požadavkům vašeho balkonu, tedy to, jakým směrem je balkon orientovaný, kolik máte místa, ale i co pěstovat v truhlíku a co v květináči

Ochrana před sluncem – určitě je lepší, když vám slunce na balkon svítí celý den, ale někdy je dobré se schovat do stínu

Nábytek – pravděpodobně nechcete celý den na balkoně stát, pokud tedy nemáte francouzský balkon, najdete určitě vhodný nábytek právě pro vás. Na trhu jsou v nabídce celé sedací soupravy nebo jen jednotlivé židle a stolky.

Ochrana soukromí – není to úplně nutné, ale dokáže vás ochránit před zvědavými pohledy sousedů, alternativně můžete také zvolit stěnu jako dekorační prvek

Sever, nebo jih?

Jaká je dispozice balkonu, hraje velmi důležitou roli v jeho vybavování. Protože ne všechen nábytek a všechny rostliny snesou přímé slunce!

Balkon na jižní stranu

Tady si užíváte sluníčka plnými hrstmi! To je jistě příjemné, ale nezapomínejte se před sluncem chránit. To můžete třeba markýzou nebo slunečníkem. Ohledně rostlin můžete vybírat z takových, kterým se v teple bude dařit – levandule, olivovník, citrusovníky, pelargonie, ostruhatka, kalokvět nebo například oleandr. U nábytku vsaďte raději na ten dřevěný, protože kovový by se mohl na slunci příliš zahřívat a posezení by tak nebylo moc příjemné. A to platí i o podlaze – dřevěné obklady budou příjemnější než kámen. Pokud si ohledně zručnosti při pokládce obkladů nevěříte, nevadí, existují totiž také velmi pěkné venkovní koberce.

Balkon na sever

Protože sem slunce nezabloudí, je takový balkon příjemným místem v horkých letních dnech. A i severní balkon můžete přetvořit na svoji oázu. Pracujte se světlými barvami a vybavení doplňte světelnými řetězy, abyste do stinného místa vnesli více světla. Společně s barevnými dekoracemi tak vytvoříte zajímavé kombinace. Z rostlin volte begonie, netýkavky nebo fuchsie. Při výběru nábytku nebo obkladů se vedra bát nemusíte, místo toho sáhněte raději po takovém, kterému neublíží vlhkost.

Západní balkon

Protože slunce sem svítí až odpoledne, je jasné, kde nejlépe chutná večerní drink. Západní balkon můžete vyzdobit liliemi, petuniemi, andělskými trumpetami a nocenkami. Ani tady vám kovový nábytek s ohledem na dostatek slunce nedoporučujeme.

Balkon na východní stranu

Snídaně jako malovaná! Ale i později během dne se dá takový balkon báječně využít, abyste si odpočinuli. Osázet ho můžete bogeniemi, klematisem, dálií, pelargoniemi a chryzantémami. Obklady volte například keramické, které dobře udrží teplo z dopoledního slunce. A s ohledem na to, že dopolední slunce ještě nebývá tak silné, nemusíte se ani vzdávat kovového nábytku. 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat