10 praktických rad, jak zabezpečit domácnost před odjezdem na dovolenou

Paradoxně právě v průběhu letní pohody, prázdnin a dovolených jsou naše domy, byty, ale i osiřelé vozy v garážích nebo na ulici před domem v největším ohrožení.

Ze statistik Policie ČR za rok 2011 vyplývá, že počet vloupání do domů a bytů v době letních dovolených stoupá až o desítky procent oproti zbytku roku.  „Pojištění nestojí moc, zejména v porovnání s tím, co vše jsou zloději schopni odcizit. Díky možnosti si on-line v pohodlí domova nabídky pojišťoven projít, porovnat pro i proti a následně rovnou smlouvu uzavřít, představuje sjednání pojištění skutečně nepatrnou investici času a energie, která se vám v případě pojistné události několikanásobně vrátí,“ upozorňuje specialista Tomáš Voharčík. „Návštěva“ zloděje však zdaleka není jedinou nepříjemností, jež může domácnost po dobu vaší nepřítomnosti postihnout. „Nejčastěji vás zaskočí něco mnohem běžnějšího. Téměř každý důvěrně zná promočené mapy na stropě a nikam nevedoucí komunikaci se sousedem,“ doplňuje Tomáš Voharčík. Pro tyto a další eventuality jsme připravili deset tipů, při jejichž dodržení snížíte pravděpodobnost nepříjemných překvapení po návratu z dovolené.

1.    Pojištění je základ

Sjednání vhodného pojištění domácnosti pomůže snáze zvládnout všechny potíže, které v ní mohou nastat nejen po dobu, kdy budete na dovolené. „Pokud budete uzavírat pojištění domácnosti, dejte si pozor na správně zvolenou takzvanou pojistnou částku neboli skutečnou hodnotu domácnosti, to znamená souhrn všech věcí, které mají v domácnosti nějakou hodnotu. Jestliže by částka byla výrazně nižší, pojišťovna by vám krátila náhradu škody. Pro tyto účely je vhodné pečlivě uchovávat doklady o koupi věcí a nákladnější vybavení i fotograficky zdokumentovat. Takto vedený inventář značně zjednoduší veškerou agendu v případě vzniku škody,“ radí Tomáš Voharčík, jednatel společnosti Top-Pojištění.cz. Nebojte se pojištění objednat online, na vybraných serverech nemusíte pro zobrazení cenového srovnání zadávat žádné osobní údaje a navíc můžete ušetřit minimálně 30 % z obvyklé ceny pojištění domácnosti.

2.    Havarijní pojištění pro váš vůz

Před odjezdem nezapomeňte ani na svůj vůz. Havarijní pojištění je určeno k ochraně vozidla před škodami způsobenými živly nebo vzniklými v důsledku havárie, odcizení, vandalismu či neoprávněného užití vozidla. Pokud budete mít uzavřeno havarijní pojištění, pojišťovna vám v uvedených případech vyplatí náhradu škody, kterou na vozidle utrpíte. Přestože havarijní pojištění není povinné, jeho uzavření je třeba vždy zvážit, ať už stojí váš vůz v garáži nebo venku před domem. Můžete si tak jednoduše ušetřit nemilé překvapení v podobě neplánovaných finančních výdajů.

3.    Pozor na elektrické spotřebiče

Před opuštěním domácnosti zkontrolujte, jsou-li všechny elektrické spotřebiče vypnuté. Zapnutý sporák, rychlovarná konvice či žehlička mohou mít za následek požár celého bytu či domu. Zároveň se může elektronika pod proudem stát snadnou „obětí“ bouřky. Pro váš klid všechnu elektroniku v domácnosti raději dvakrát zkontrolujte. Přístroje, které lze vyndat ze zásuvky, vypojte. Ušetříte tím energii a snížíte riziko vzniku jakýchkoliv škod. Pokud opouštíte nemovitost na delší dobu, ideálním řešením je odpojit elektřinu centrálně. Samozřejmostí je pak i úplně vypnuté vytápění čí klimatizace, zvláště v případě, že se systémy zapínají automaticky.

4.    I voda může potrápit

Vypnutím hlavního přívodu vody v domě se vyhnete jak krušným chvílím s prasklým potrubím, tak vysokým účtům zapříčiněným vytrvale kapajícími kohoutky. Nehody vody mohou postihnout i obyvatele bytů. „Snad každý se už někdy setkal se situací, kdy sousedovi nad vámi netěsnil kohoutek, nebo vytekla pračka, a vrátit se z dovolené do promočeného bytu opravdu není to pravé,“ říká Tomáš Voharčík. „I tehdy, když se vy sami ocitnete v pozici viníka, je nejúčinnější prevencí řady nepříjemností včas sjednané pojištění domácnosti,“ dodává.

5.    Cennosti patří do trezoru

Máte-li doma trezor, neváhejte do něj před odjezdem na dovolenou uložit všechny cennosti, které doma zanecháváte. Patří sem především důležité dokumenty, doklady, šperky, ale i umělecká díla, jež takto lépe ochráníte před případnými lupiči.

6.    Dohodněte se se známými

Vždy je dobré dohodnout se s důvěryhodnými osobami, rodinou, přáteli či sousedy, aby občas do vašeho domu či bytu zašli – zkontrolovali, je-li vše v pořádku, vyvětrali a zalili květiny. Jejich občasná přítomnost pomůže vytvořit dojem „obydlenosti“, který nevítané hosty spolehlivě odradí. Stejný efekt může mít i zanechání zdání domácnosti v běžném provozu – zloději si rozmyslí, budou-li riskovat přistižení při činu, jestliže u vás natrefí například na prádlo na sušáku, neuklizený hrnek na stole či další stopy po vaší možné blízkosti. Určitě vybraným známým přenechte i klíč od schránky, aby z ní po dobu vaší nepřítomnosti mohli vybírat poštu. Samozřejmostí je vzájemná výměna aktuálních kontaktů.

7.    Čtyřnohým miláčkům zamluvte hotel

Pokud máte doma psa nebo kočku a žádného ochotného příbuzného či kamaráda na hlídání, nevyhnete se službám psího nebo kočičího hotelu. Místo zarezervujte s dostatečným předstihem, důkladně si ověřte standardy hotelu a pokuste se získat osobní reference, které bývají zárukou kvality.

8.    Zavřete okna i dveře a vykliďte snadno přístupné prostory

Zabezpečte všechna okna i dveře. Nezapomeňte zejména na zadní vchody, sklepní okénka a garážová vrata. Okna nezapomeňte zavřít ani, když bydlíte ve vyšších patrech – prudký vítr i déšť by mohly ve vašem bytě i u sousedů způsobit nejednu nepříjemnost. Rolety, žaluzie i závěsy ovšem nezatahujte, jedná se o oblíbený signál pro zloděje, že nikdo není doma. Na balkonech, terasách, zahradách a předzahrádkách nenechávejte nic cenného.

9.    Aktivujte alarm

Před samotným odchodem z domova aktivujte alarm, pokud jej máte. Přístupové údaje sdělte těm, kteří slíbili, že k vám občas zajdou na kontrolu – mohli by být za svoji ochotu velmi nepříjemně „odměněni“!

10.    Zapomeňte na starosti všedního dne a užijte si dovolenou

Pokud se budete držet předchozích bodů, bezstarostná dovolená a poklidný návrat jsou téměř zaručeny. „Správně uzavřené cestovní pojištění vás ochrání na dovolené mimo ČR, pojištění domácnosti, eventuálně havarijní pojištění, vám dá na dovolené klidný spánek,“ uzavírá Tomáš Voharčík.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat