Těžkosti na dovolené: Nadměrná zavazadla nebo zapomenutá slivovice

Statisíce Čechů míří v těchto dnech na dovolenou nebo se tam chystají. Řada nepříjemností je čeká při cestování i v místě pobytu. Příliš těžké kufry, špatné jídlo, odlišné elektrické zásuvky. S takovými problémy bojují podle delegátů turisté nejčastěji, ačkoli se jim dá předcházet.

Málokdo se umí úsporně sbalit a na letišti řeší problém s přetíženými zavazadly. „Platí totiž nový váhový limit. Zavazadla by neměla přesáhnout patnáct kilogramů. Dříve to bylo dokonce pětadvacet, to již neplatí. Pokud člověk limit překročí, musí zaplatit,“ varuje Ján Fignár, Destination Manager cestovní agentury TopFly.cz.

Jak se říká: "Pozdě bycha honiti", a proto jsem pro vás sestavili žebříček věcí, které turisté před cestou nejčastěji podcení, a poté toho litují. „Nejvíce si stěžují, že si zapomněli například převody elektrického napětí nebo nabíječku mobilů,“ upozornil manažer kanceláře Ján Fignár. Informace o elektrických zásuvkách lze nalézt na webových stránkách kanceláří, případně je zjistí telefonním či e-mailovým dotazem.

Mezi další nepříjemosti patří zapomenutí léků, třeba proti nevolnosti. Přitom existuje snadné, zdravé a jednoduché řešení, které zabraňuje zažívacím problémům. „Tekutý lék z Moravy slivovice. Stačí malý doušek každé ráno. Pokud jedou lidé do Turecka či Thajska, doporučují cestovatelé jídlo prokládat jednou až dvěma pálivými papričkami denně,“ říká Fignár.

Žebříček nejčastěji zapomenutých věcí:

1.    Dostatek „energie“
Ač to zní nepravděpodobně, nejvíce si Češi na dovolených stěžují, že si zapomněli baterie do fotoaparátu, převody elektrického napětí nebo nabíječku mobilů. V případě baterií může být výhodou, pokud si turisté s sebou vezmou nabíječku baterií a nezapomenou na převod elektrického napětí, jsou-li v destinaci jiné hodnoty elektrického proudu nebo tvar zásuvky. Informace o elektrických zásuvkách vám většinou poskytne cestovní kancelář na svých webových stránkách.

2.    Sezonní peníze
Velkým překvapením pro turisty po návratu z dovolené bývají na bankovním výpisu poplatky za výběr z bankomatu. Je to dané tím, že se snažíme „ušetřit“, a tak si dopředu raději směníme méně hotovosti v zahraniční měně. Na místě však zjistíme, že nám peníze rozhodně nestačí a bez nich to nejde. A to rozhodně nekupujeme vše a nejezdíme na jakýkoliv výlet domluvený hotelem. Prodraží se nám tak nejen výběry za bankomatu, ale také přímo jejich směna, jelikož na místě, neřku-li v hotelu, bývá kurz poměrně nevýhodný.

3.    Záchrana z Moravy
Nejen jiná úroveň hygieny v dané zemi, ale také jiný poměr minerálů ve vodě (i balené) bývá často příčinou žaludečních a střevních nevolností. Chemické léky neúčinkují dostatečně. Existuje však pro nás Čechy velmi snadné řešení, a to tekutý lék – slivovice. Ač to zní pro horké letní dny jako protimluv, je velmi účinné a doporučované si dát malý doušek každé ráno. Vyhneme se tak nepříjemnostem, které dokážou dovolenou znepříjemnit, až pokazit. Pokud jedete do Turecka či Thajska, neváhejte jídlo prokládat jednou až dvěma pálivými papričkami denně.

4.    Připojištění, a na co?
Na původně „zbytečných pár desetikorun“ navíc před odletem si turisté vzpomenou ihned, jakmile se dostaví první úraz. Úrazy, zubní ošetření a různé „nevolnosti“ nejsou sice častější než zapomenutý silný opalovací krém, ale na rozdíl od něj se nedají už levnou cestou okamžitě vyřešit. Proto v anketě je už na čtvrtém žebříčku vynechané a v některých případech „zapomenuté“ zdravotní připojištění pro cesty do zahraničí, které se často velmi prodraží. Ano, v tom základním pojištění sice je ošetření úrazů, nicméně pouze velmi základní, v některých destinacích až nedostačující. Na horší úrazy pak nestačí v praxi vůbec.

5.    Trocha zdraví z…
Řádného očkování. Zájezd pro turistu může skončit ve chvíli, kdy zjistí, že dostal nemoc, na níž se zapomněl očkovat dostatečnou dobu před odjezdem do dané destinace. Zjistit si, která očkování jsou vhodná, je přitom velmi jednoduché. Někdy se však nepříjemný parazit či nemoc projeví až po návratu z dovolené (např. u malárie) a mezitím se nakazí další osoby v rodině a okolí. Jelikož očkování většinou stojí několik stokorun, není radno se na něj nepřipravit. Seznam destinací a vhodných očkování lze nalézt např. na www.ockovacicentrum.cz. 
Očkování se však nedoporučuje ženám půl roku před odjezdem na dovolenou, pokud plánují na dovolené otěhotnět. Také je vhodné se o očkování nejdříve poradit se svým lékařem.

6.    Náhradní kartu do fotoaparátu nebo rovnou notebook
Zaznamenání zážitků z dovolené doprovází neustálý cvakot fotoaparátu. Neuběhne ani pár dnů a lidé hořekují nad plnou paměťovou kartou. Není nic horšího, než fotografie vybírat a mazat na místě. Proto je dobré si vzít i náhradní kartu, případně rovnou notebook a kabelem vše přetahovat průběžně do počítače. Plná paměťová karta se dá vyřešit i postupným zasíláním fotografií např. přes servery jako Úschovna.cz

7.    Co je to mezinárodní řidičský průkaz?

Ačkoli to turisté nemusí dopředu plánovat, ve víru dění a chuti poznávat nejen pláž je může napadnout půjčit si dopravní prostředek, ať už skútr nebo rovnou auto, a poznat trochu více z navštívené destinace. Potom může být poměrně problémem, pokud turista nemá vyřízený mezinárodní řidičský průkaz. Stačí několik týdnů před odjezdem požádat příslušný úřad a zaplatit poplatek v řádu stokorun. Jde v podstatě o jinou kopii vašeho současného řidičského průkazu. Řešením ale jsou i poznávací zájezdy, kde se vezete celou dobu autobusem, a nic vás netrápí.

8.    Hojivá mast
Není nic horšího než prožít dovolenou se spáleninami kůže a případně nepříjemnými ekzémy nebo mořskou solí vysušenou pokožkou. V takovém případě je vhodné přibalit na cesty hojivou mast. V dnešní době je velmi skloňovaná léčivá síla konopí. Účinná síla takzvaných cannabinoidů v nich zaručeně rychle zklidní pokožku a zmírní případné bolesti. Ty opravdu účinné v sobě obsahují celé výtažky z rostliny, zejména konopná mast.

9.    Antistresová pomůcka
Společná rodinná dovolená nebo jen delší čas strávený s partnerem se občas může proměnit v noční můru. Není nic lepšího, než si s sebou vzít dobré noviny, časopis, čokoládu případně další antistresové pomůcky. Každý člověk má trochu jinou. Stačí si vzpomenout a přibalit ji do kufru. Osvědčí se v pravých chvílích.

10.    Spodní prádlo nebo ucpávky do uší?
Dovolená je místem zážitku a to nejen těch „spektakulárních“. Pokud jsou lidé na líbánkách a nejen tehdy, není nic vhodnějšího, než si ze strany ženy pro partnera připravit třeba překvapení v podobě sexy spodního prádla, o němž ani netuší, že ho jeho přítelkyně či novomanželka má. Dovolená tak bude stoprocentním romantickým zážitkem. Pokud však v takové chvíli budou „rychlejší“ sousedé z hotelu, je vhodnější si vzít ucpávky do uší. Ty jsou vhodné i tehdy, pokud v jiném pokoji hluční turisté poslouchají hudbu až do rána nebo je vedle na pláži právě diskotéka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat