Podzim je vhodným obdobím pro koupi karavanu

Karavaning je u nás oproti ostatním evropským zemím stále ještě trochu v plenkách. V posledních letech ale začíná být stále vyhledávanější variantou trávení dovolené, především z důvodu vlastního pohodlí, volným možnostem pohybu a zvyšujícím se cenám standardního ubytování. Podzim, a tedy konec sezony, bývá nejvhodnějším obdobím pro koupi vlastního přívěsu. Ceny se totiž v porovnání s těmi předsezonními liší až o čtvrtinu.

Uspořádání a velikost

V první řadě se zaměřte na to, kolik vás bude v karavanu pravidelně přenocovat. Menší přívěsy jsou častěji ochuzeny o vlastní koupelnu, přičemž nabízejí možnost většího pohodlí a snadnější manipulaci během dlouhých tras. Větší přívěsy naproti tomu disponují vlastní toaletou, koupelnou a komfortnějšími spacími částmi, které není nutné pokaždé rozkládat. Takové však bývají poměrně dlouhé a manipulace s nimi nemusí být pro začátečníky úplně snadná. Pokud budete cestovat ve více lidech, je příjemnější, když se dají jednotlivé spací části zatáhnout roletou a tím si vytvořit větší soukromí.

Nahlédněte do „papírů“

Není pravidlem, že když má váš vůz tažné zařízení, můžete za něj zapřáhnout cokoli, co se vám zlíbí. Maximální povolenou váhu, kterou váš vůz utáhne, najdete v technickém průkazu vozidla. Myslete však na to, že ačkoli se váhou vybraného přívěsu vejdete do parametrů vašeho vozu, musíte k němu ještě připočítat náklad, který v něm hodláte převážet. Další věcí je také jízdní komfort. Pokud se to váhy vejdete takzvaně s odřenýma ušima, počítejte s tím, že budete mít potíže v kopcích i zatáčkách, při brždění i rozjezdech, a takové cestování je přinejmenším nepohodlné, v horším případě nebezpečné. 

Kde vybírat?

V Čechách se karavaning v posledních letech poměrně rozmohl, ale naši sousedé jsou na tom přeci jen stále o něco lépe. Proto můžeme jen doporučit poohlédnout se po vysněném přívěsu například u našich německých sousedů. Najdete zde nejen širší výběr karavanů, ale mnohdy i lepší ceny, jelikož velká část přívěsů, kterou najdete na našem území, je přivezena právě odsud.

Na co se zaměřit?

Při výběru karavanu naštěstí nemusíme řešit složité části jako u ostatních vozidel. Karavan je v podstatě obyčejný „podvál“ s obytnou přístavbou. Při obhlížení vybraného přívěsu se zaměřte na stav brzd, světel, dobrý stav pryžových částí a těsnění – ty jsou velmi důležité, protože největším problémem přívěsů bývá právě zatečení. Zkontrolujte data revizí plynu a elektřiny, funkci pohyblivých částí (rolety, okna, dveře, ventilaci atp.) Výhodou přívěsů bývá možnost připojení vlastních baterií, které vám poskytnou nezávislost v případě kempování mimo dosah elektřiny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat