Když vaří táta: Nedělní bramboračka, nadívané houby i kynuté buchty

Rostou? Nerostou… „Jestli nenajdeme ani prašivku, tak se zblázním,“ volá nešťastně malý Matyáš na rodinné procházce lesem. Martin a jeho kluci by rádi našli pár hub na další sezonní lahůdky babího léta a kraje podzimu. Vyžrali houby kanci, jak si myslí táta? Nebo je sucho? „Já to budu muset zařídit nějak jinak,“ dojde Martinovi. Zachrání to „palouček“ v supermarketu. Na klasickou bramboračku sušená houbová směs určitě bohatě postačí. Výborné budou i žampiony plněné nevšední škvarkovou nádivkou s tymiánem. „Houby a tymián, to jsou kámoši,“ tvrdí kuchař Martin Polačko.

Naštěstí kamarád Viktor není houbař na baterky a donese košík dalších plodů lesa. Dokonce i křemenáče! Z takové úrody budou skvělé karbanátky s hříbky. Matyáš vyloupe hrášek na těstoviny z Itálie, kterými v Římě tátu příjemně překvapil kamarád. „Zbožňuju vůni čerstvého hrášku a citronu,“ lebedí si při servírování jednoduché pasty Martin. A na závěr to nejlepší! Kluci natrhali švestky a pomohou Ivetě s přípravou tradičního českého moučníku – báječných zlatavých buchet. Jen zakousnout! V neděli navečer se vám budou u obrazovky Prima family určitě sbíhat sliny. Zejména pokud milujete houby a švestky...

Bramboračka

Martin nevaří polévku ve vodě, v níž se máčely sušené houby. Někdy může mít voda z máčených hub hořkou chuť.

Na základ klasické bramboračky potřebujete hodně cibule. Když zezlátne, opražíte mouku. Podlijete ji studenou vodou a metličkou jíšku dobře rozmícháte. Pak přidáte pokrájenou kořenovou zeleninu, brambory, namočené houby a koření.

Suroviny:
• 4 brambory – oloupané a nakrájené na kostky
• 1 malá cibule – nadrobno
• 2 mrkve – na kostičky
• 1 menší celer – oloupaný a na kostičky
• 2 hrsti směsi sušených hub
• 2 stroužky česneku – prolisované
• 2 lžíce hladké mouky
• 2 lžíce másla
• 2 špetky majoránky – lze použít i čerstvou
• sůl
• čerstvě namletý pepř
• petrželka na ozdobu
• čerstvý chléb

Postup:
1. 
Nejprve namočte houby do vroucí vody. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a udělejte jíšku. Jakmile mouka zavoní, zalijte ji studenou vodou a rozmíchejte dohladka.
2.  Přidejte namočené a slité houby, brambory, pokrájenou kořenovou zeleninu a majoránku. Osolte a opepřete.
3.  Polévku chvilku míchejte a poté ji nechte asi 35 minut vařit na mírném plameni.
4.  Na závěr do polévky přidejte prolisovaný česnek, dle chuti ještě sůl a pepř a směle podávejte.

Tipy a triky:
* Když namočíte sušené huby do vařící vody, lépe změknou a uvolní veškeré aroma.
* Když jíšku zalijete studenou vodou a hned mícháte, neudělají se nám žmolky.

Nadívané houby

Zajímavý předkrm zahrnuje prvky italské kuchyně, škvarky mu ale dávají skvělou domáckou příchuť. Kdybychom naplnili žampiony portobello a uvařili je s bramborovou kaší, připravíme hlavní chod.

Na plněné žampiony potřebujeme očistit kloboučky, což je ideální práce pro Jakuba. Táta mezitím nakrájí cibuli a česnek. Do nádivky přijdou také pokrájené nožičky hub a vepřové škvarky. Zeleninu a škvarky Martin orestuje na másle, ke konci přidá nožičky a dvě lžíce smetany, vše lehce podusí a směsí naplní kloboučky vyrovnané v pekáčku. Jakub je zasype strouhankou a pokape olejem, Martin ozdobí tymiánem – a nechá zapéct dokřupava.

Suroviny:

• 12 velkých žampionů
• 200 g škvarků
• 2 cibule
• 2 stroužky česneku
• 1 citron – čerstvě vymačkaná šťáva
• 40 ml extra panenského olivového oleje
• 2 polévkové lžíce jemné strouhanky
• 2 polévkové lžíce smetany
• 50 g másla
• 2 špetky nového koření
• 6 stonků naťové petržele
• 3 snítky tymiánu
• sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:
1. 
Předehřejte troubu na 180 ºC a plech vyložte pečicím papírem. Houby očistěte a odkrojte nohy od hlav. Nohy jemně pokrájejte.
2.  Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu s citronovou šťávou a hlavičky hub povařte 5 minut. Sceďte je a rozložte na pečicí papír na plech hlavičkami vzhůru.
3.  Oloupejte česnek a cibuli, nakrájejte je a v rendlíku na másle poduste 5 minut. Občas promíchejte. Když je směs dozlatova opečená, přidejte smetanu a trošku mletého nového koření. Promíchejte.
4.  Nádivkou naplňte hlavičky žampionů a posypte je čerstvým tymiánem a trochou strouhanky. Pokropte olivovým olejem a vložte do trouby na 20 až 25 minut.

Tipy a triky:
* Houbovou směs na plnění žampionů můžete místo smetany podlít bílým vínem.
* V houbách dobře chutná špetka nového koření a vždycky je báječně provoní a ozdobí zelená petrželka a tymián.
* Když chcete olej česnekem jen ochutit, stroužky promáčkněte, ale neloupejte. Po orestování je vyndejte.

Těstoviny z Říma

Tento recept od Martinova italského kamaráda určitě ocení celá rodina.

Těstoviny z Říma uvařte v téže vodě, v níž jsme předvařili vyloupaný hrášek. Martin považuje za nejvhodnější hnízdečka z nudlí tagliatelle. Pastu zajímavě dochutí citronová kůra a strouhaný parmazán.

Suroviny:
• 500 g těstovin – tagliatelle (hnízda)
• 2 lžíce extra panenského olivového oleje
• 300 g čerstvého hrášku
• 2 stroužky česneku
• parmazán – nastrouhaný, na dochucení
• citron – kůra
• sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:
1. 
Hrášek spařte ve vodě asi 2 minuty. Sceďte a ihned dejte do ledové vody (udrží si krásně zelenou barvu). Do hrnce s vroucí osolenou vodou z hrášku vložte těstoviny a vařte dle návodu na obalu.
2.  Mezitím na pánev nalijte olivový olej a přidejte zmáčknuté stroužky česneku. Lehce česnek orestujte a přisypte hrášek.
3.  Uvařené těstoviny sceďte a dejte stranou. Pánev odstavte z ohně, dochuťte solí, čerstvě namletým pepřem a kůrou z citronu.
4.  Těstoviny dejte do pánve s hráškem a vše promíchejte. Servírujte s nastrouhaným parmazánem. Kdo chce, může přidat česnek.

Tipy a triky:
* Jak poznáte, že je hrášek měkký? Pár zrnek si vyndejte cedníkem z vařící vody a ochutnejte.
* Jak zachováte hrášek krásně zelený? Po spaření ho na chvilku namočte do ledové vody.
* Na pánev se nebojte dát těstoviny i s trochou vody, v níž se vařily. Škrob omáčku malinko zahustí a zůstanou pěkně vlhké.
* Před strouháním citron pořádně omyjte. Při akci s ním stále otáčejte, abyste nastrouhali jen žlutou kůru, ne hořkou bílou slupku!

Karbanátky s houbami

Velmi jedlé karbanátky se sýrem. Ty pravé, když máte k dispozici hodně hub.

Na karbanátky s houbami směs hub nejdříve prohlédněte. Červivé plodnice vykrájejte nebo vyhoďte, zdravé pokrájejte najemno. Základem karbanátků je namletá vepřová plec, houby a strouhaný sýr. Za ideální přílohu Martin považuje vařené brambory s pažitkou. S Kubovou pomocí se pustí do velmi jedlého jídla pro celou rodinu a kamaráda Viktora, který se o tuhle pochoutku hodně zasloužil.

Suroviny:

•  500 g mletého vepřového masa
•  200 g lesních hub
•  150 g tučnějšího nastrouhaného sýra
•  1–2 lžíce hrubé mouky
•  150 ml mléka
•  sůl a čerstvě namletý pepř
•  2–3 rozšlehaná vejce
•  strouhanka
•  olej na smažení
•  1 kg malých brambor
•  stébla pažitky na brambůrky
•  ořech másla

Postup:
1. 
Houby očistěte a nasekejte najemno. V míse smíchejte mleté maso, nastrouhaný sýr, hříbky, mouku a mléko. Osolte, opepřete a vše dobře zpracujte.
2.  Do hrnce dejte vařit brambory. Neloupejte, jen dobře omyjte.
3.  Z masové směsi tvarujte bochánky a obalujte je v rozšlehaných vejcích a poté ve strouhance. Před smažením udělejte uprostřed každého bochánku malý důlek, zabráníte tím jeho nafouknutí.
4.  Měkké brambory sceďte, rozpůlte, přidejte kousek másla a dejte stranou. Pažitku nakrájejte.
5.  V hluboké pánvi rozpálte větší množství oleje a karbanátky v něm dozlatova osmažte (asi 4 minuty po každé straně). Podávejte s vařenými brambory s pažitkou.

Tipy a triky:
* Před smažením udělejte doprostřed každého karbanátku důlek, zabráníte tím jeho nafouknutí. Také ho pečlivě oklepejte od strouhanky. A protože smažíte, budete potřebovat větší množství rostlinného oleje.
* Hotové karbanátky Martin neosuší na papírovém ubrousku, protože chce, aby byly šťavnaté. Jeden cvičně rozřízne a hned vidí, zda je propečený.

Kynuté buchty se švestkami

Kdo tradiční český moučník neumí, ať se dívá. Kdo zapomněl, získá od Ivety inspiraci k využití úrody švestek. Všechny suroviny musejí mít pokojovou teplotu.

Jeden z nejtradičnějších českých receptů bude se švestkami, jež právě dozrály. Ovšem jako náplň se hodí jakékoli sezonní ovoce a milovníci osvědčených hodnot nepochybně uvítají také tvaroh či mák. Protože plněné kynuté buchty už zase tolik lidí neumí, bude to jistě užitečná a lákavá lekce domácího pečení. A co víc: vítané překvapení pro naše děti a jiné blízké mlsaly.

Suroviny:
•  500 g polohrubé mouky
•  250 ml mléka
•  100 g másla
•  2 žloutky
•  100 g cukru moučka + na poprášení buchet
•  30 g droždí
•  30 švestek – vypeckovaných a rozpůlených
•  cukr a skořice – na posypání
•  špetka soli

Postup:
1. 
Nejprve připravte kvásek. Rozdrobte droždí do misky, posypte lžičkou moučkového cukru a promíchejte. Přidejte dvě lžíce mouky, 100 ml vlažného mléka a opět promíchejte. Zaprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout.
2.  Mouku promíchejte se špetkou soli a zbylým cukrem. Uprostřed udělejte důlek a přidejte do něj vykynutý kvásek.
3.  Do zbylého mléka rozšlehejte žloutky a přidejte je k mouce s kváskem. Jako poslední vlijte 50 g rozpuštěného másla a pomocí vařečky zadělejte těsto. Je hotové, jakmile se na povrchu tvoří bublinky a přestane být lepivé. Odložte na teplé místo a nechte 20 až 30 minut kynout.
4.  Předehřejte troubu na 180 ºC. Vykynuté těsto rozválejte na tloušťku asi 1,5 cm a rozkrájte na čtverce o straně asi 7 cm. Na každý dejte tři půlky švestek (řezem nahoru). Posypte je skořicí a cukrem a přiklopte třemi půlkami švestek.
5.  Protilehlé konce těsta spojte, důkladně slepte a vytvarujte buchty. Ze všech stran je potřete rozpuštěným máslem a všechny vyskládejte do vymazaného pekáčku.
6.  Buchty pečte asi půl hodiny při 180 ºC dozlatova. Před podáváním pocukrujte.

Tipy a triky:
* Skořice a švestky jdou krásně dohromady. Iveta před zabalením buchty rozpůlené ovoce posype špetkou mleté skořice a moučkového cukru.
* Všechny suroviny na buchty musejí mít pokojovou teplotu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může přinést nové příležitosti pro posílení vašich partnerských vztahů. Pokud jste ve vztahu, očekávejte, že komunikace s partnerem bude jasnější a plná nových vhledů. Single Berani by se měli mít na pozoru, protože kolem se může objevit... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat