Jamie Oliver a jeho Velká Británie: Ochutnejte tradiční yorkshirské minipudinky!

09.10.2012 | Zábava

Jamie Oliver přichází na český knižní trh s další kuchařkou. V nové knize s názvem "Moje Velká Británie" se známý šéfkuchař zaměřuje na tradiční kuchyni Velké Británie, kterou v atraktivní a moderní podobě převypráví pro každého domácího kuchtíka.

Hravý šéfkuchař Jamie Oliver vás svými recepty v knize Moje Velká Británie pozve na snídani, k nedělnímu obědu, na čaj o páté i do britské hospody.
Kuchařka obsahuje více něž 130 receptů a najdete v ní řadu malých jídel, nejrůznější úpravy masa, ale i zeleninová jídla, saláty a dezerty.

Všechny recepty mají autorův nezaměnitelný styl a hlavně lehkost, se kterou vtáhnou do děje všechny domácí kuchaře, a to i ty nesmělé.
Jamie Oliver v kuchařce udělal všechno pro to, aby dokonale rozprášil jakékoliv pochybnosti o kráse britské kuchyně. Ještě nikdy nebylo tak snadné se do ní zamilovat.

Kniha, která obsahuje celkem 130 receptů s barevnými fotografiemi, vyjde v prvním českém vydání 10. října 2012. Autorkou překladu je Jitka Rákosníková.

Yorkshirské minipudinky

... a pomazánka z uzeného pstruha a křenu

„Nelžu vám, tohle jídlo je jedním z mých nových favoritů. Každé sousto je bezvýhradně lahodným kouskem nebe, jakému nikdo s rozumem v hlavě neodolá,
" láká na recept v knize Moje Velká Británie Jamie Oliver.

„Kontrast horkého křupavého těstíčka, kterému říkáme yorkshirský pudink, a chladivé krémové pomazánky z uzeného pstruha s pořádnou ťafkou křenu je neuvěřitelný. Pomazánku můžete dát do jedné větší misky, jestli chcete, ale já myslím, že je roztomilé naservírovat pár jednotlivých porcí v hrníčcích. V květnu a červnu už začíná kvést pažitka a její květy jsou skvělé na ty hrníčky jako dekorace, až budete chtít udělat dojem. Je to extra rychlé, prajednoduché a přitom jako předkrm naprosto perfektní – prostě to jenom dejte doprostřed stolu, ať si každý poslouží. Lidi se vám o to poperou, to garantuju," dodává.

Suroviny:
(pro 6 až 8 osob)

Na krémovou rybí pomazánku
• 125 g tvarohu nebo žervé
• 23 vrchovaté lžičky strouhaného nebo naloženého křenu
• 1 citron
• malý svazek pažitky, najemno nasekané
• mořská sůl a mletý pepř
• 125 g pstruha uzeného horkým kouřem, bez kůže
• řepkový olej

Na yorkshirské pudinky
(16 mini kousků)
• rostlinný olej
• 2 velká vejce, od slepic z volného výběhu
• 100 g hladké mouky
• 100 ml mléka
• osminky citronu k podávání

Postup:
1. 
Tvaroh s křenem, kůrou z celého citronu a šťávou z půlky dejte do mísy a utřete. Vmíchejte většinu pažitky, ochutnejte, osolte a opepřete. Je důležité, aby pomazánka měla grády – měla by být ostrá, s uzenou chutí a dost slaná, tak se nebojte přidat víc křenu či citronové šťávy.
2.  Pak k ní naloupejte rybu a odstraňujte přitom kůži a všechny kostičky. Stěrkou to párkrát promíchněte, aby vám zůstaly jemnější i větší kousky. Pomazánku přesuňte do jedné hezké mísy nebo do jednotlivých menších, zakapejte olejem a posypte trochou pažitky. Přetáhněte fólií a dejte do ledničky, aby se to hezky vychladilo.
3.  Když už se pomalu chystáte servírovat, předehřejte troubu na plný výkon (asi 240 °C), zatímco si připravujete těstíčko na yorkshirský pudink – vlastně je jako na palačinky.
4.  Vezměte si plech s důlky na malé muffiny (dá se snadno koupit přes internet) a do každého důlku vlijte náprstek oleje, aby bylo dno pokryté tenkou vrstvičkou. Plech vložte na horní příčku v troubě asi na 10 až 15 minut, aby se olej pořádně rozpálil, až začne kouřit. Zatímco se olej rozehřívá, zprudka spolu prošlehejte vejce, mouku, mléko a špetku soli a pepře, buď ručně nebo v robotu, až bude těstíčko lehké a hladké. Přesuňte ho do džbánku.
5.  Opatrně vysuňte plech z trouby a bez zaváhání rozlijte těstíčko do důlků, aby byl každý takřka plný. Vraťte plech do trouby a pečte 10 až 12 minut, až budou yorkshirské pudinky vyběhlé a zlatohnědé. Ať se děje, co se děje, neotvírejte dvířka trouby! Vyndejte si vychlazené misky s pomazánkou z ledničky a podávejte je na prkénku s rozpálenými yorkshirskými pudinky a s osminkami citronu.
Je. To. K. Sežrání.
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat