Jamie Oliver a jeho Velká Británie: Ochutnejte tradiční yorkshirské minipudinky!

Jamie Oliver přichází na český knižní trh s další kuchařkou. V nové knize s názvem "Moje Velká Británie" se známý šéfkuchař zaměřuje na tradiční kuchyni Velké Británie, kterou v atraktivní a moderní podobě převypráví pro každého domácího kuchtíka.

Hravý šéfkuchař Jamie Oliver vás svými recepty v knize Moje Velká Británie pozve na snídani, k nedělnímu obědu, na čaj o páté i do britské hospody.
Kuchařka obsahuje více něž 130 receptů a najdete v ní řadu malých jídel, nejrůznější úpravy masa, ale i zeleninová jídla, saláty a dezerty.

Všechny recepty mají autorův nezaměnitelný styl a hlavně lehkost, se kterou vtáhnou do děje všechny domácí kuchaře, a to i ty nesmělé.
Jamie Oliver v kuchařce udělal všechno pro to, aby dokonale rozprášil jakékoliv pochybnosti o kráse britské kuchyně. Ještě nikdy nebylo tak snadné se do ní zamilovat.

Kniha, která obsahuje celkem 130 receptů s barevnými fotografiemi, vyjde v prvním českém vydání 10. října 2012. Autorkou překladu je Jitka Rákosníková.

Yorkshirské minipudinky

... a pomazánka z uzeného pstruha a křenu

„Nelžu vám, tohle jídlo je jedním z mých nových favoritů. Každé sousto je bezvýhradně lahodným kouskem nebe, jakému nikdo s rozumem v hlavě neodolá,
" láká na recept v knize Moje Velká Británie Jamie Oliver.

„Kontrast horkého křupavého těstíčka, kterému říkáme yorkshirský pudink, a chladivé krémové pomazánky z uzeného pstruha s pořádnou ťafkou křenu je neuvěřitelný. Pomazánku můžete dát do jedné větší misky, jestli chcete, ale já myslím, že je roztomilé naservírovat pár jednotlivých porcí v hrníčcích. V květnu a červnu už začíná kvést pažitka a její květy jsou skvělé na ty hrníčky jako dekorace, až budete chtít udělat dojem. Je to extra rychlé, prajednoduché a přitom jako předkrm naprosto perfektní – prostě to jenom dejte doprostřed stolu, ať si každý poslouží. Lidi se vám o to poperou, to garantuju," dodává.

Suroviny:
(pro 6 až 8 osob)

Na krémovou rybí pomazánku
• 125 g tvarohu nebo žervé
• 23 vrchovaté lžičky strouhaného nebo naloženého křenu
• 1 citron
• malý svazek pažitky, najemno nasekané
• mořská sůl a mletý pepř
• 125 g pstruha uzeného horkým kouřem, bez kůže
• řepkový olej

Na yorkshirské pudinky
(16 mini kousků)
• rostlinný olej
• 2 velká vejce, od slepic z volného výběhu
• 100 g hladké mouky
• 100 ml mléka
• osminky citronu k podávání

Postup:
1. 
Tvaroh s křenem, kůrou z celého citronu a šťávou z půlky dejte do mísy a utřete. Vmíchejte většinu pažitky, ochutnejte, osolte a opepřete. Je důležité, aby pomazánka měla grády – měla by být ostrá, s uzenou chutí a dost slaná, tak se nebojte přidat víc křenu či citronové šťávy.
2.  Pak k ní naloupejte rybu a odstraňujte přitom kůži a všechny kostičky. Stěrkou to párkrát promíchněte, aby vám zůstaly jemnější i větší kousky. Pomazánku přesuňte do jedné hezké mísy nebo do jednotlivých menších, zakapejte olejem a posypte trochou pažitky. Přetáhněte fólií a dejte do ledničky, aby se to hezky vychladilo.
3.  Když už se pomalu chystáte servírovat, předehřejte troubu na plný výkon (asi 240 °C), zatímco si připravujete těstíčko na yorkshirský pudink – vlastně je jako na palačinky.
4.  Vezměte si plech s důlky na malé muffiny (dá se snadno koupit přes internet) a do každého důlku vlijte náprstek oleje, aby bylo dno pokryté tenkou vrstvičkou. Plech vložte na horní příčku v troubě asi na 10 až 15 minut, aby se olej pořádně rozpálil, až začne kouřit. Zatímco se olej rozehřívá, zprudka spolu prošlehejte vejce, mouku, mléko a špetku soli a pepře, buď ručně nebo v robotu, až bude těstíčko lehké a hladké. Přesuňte ho do džbánku.
5.  Opatrně vysuňte plech z trouby a bez zaváhání rozlijte těstíčko do důlků, aby byl každý takřka plný. Vraťte plech do trouby a pečte 10 až 12 minut, až budou yorkshirské pudinky vyběhlé a zlatohnědé. Ať se děje, co se děje, neotvírejte dvířka trouby! Vyndejte si vychlazené misky s pomazánkou z ledničky a podávejte je na prkénku s rozpálenými yorkshirskými pudinky a s osminkami citronu.
Je. To. K. Sežrání.
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může přinést nové příležitosti pro posílení vašich partnerských vztahů. Pokud jste ve vztahu, očekávejte, že komunikace s partnerem bude jasnější a plná nových vhledů. Single Berani by se měli mít na pozoru, protože kolem se může objevit... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat