Dobrá svíčková omáčka je vizitka kuchaře. Naučte se triky šéfkuchařů!

Již naše babičky říkávaly, že svíčková omáčka s knedlíkem je vizitkou každé hospodyňky a právě podle ní poznáme, jak je v kuchyni zkušená. A to samozřejmě platí i v restauraci. Každý správný kuchař musí umět uvařit poctivou svíčkovou omáčku a k tomu nefalšovaný domácí knedlík, jinak to není kuchař. Ale jak to vlastně se svíčkovou omáčkou je? Kolik máme variant a jak ji správně připravit? Zaručený recept neexistuje, ale několik dobrých rad ano.

Svíčková omáčka patří mezi tradiční jídla české kuchyně a jejích variant bychom se asi nedopočítali. Podle Jana Rimplera z brněnské Noem Arch je variant svíčkové právě tolik, kolik je kuchařů, každá svíčková je originál. „Variant na svíčkovou je mnoho, každý má jiný způsob přípravy, dokonce jsem se setkal s variantou, že do základu přidávali pomerančový džus,“ doplňuje ho Roman Kurfiřt z ostravské restaurace Buena Vista. Možností, jak svíčkovou omáčku připravovat, je opravdu celá řada, ať už se jedná o suroviny (někdo přidává jablko či trochu bílého jogurtu, jiný přilévá víno) či způsob přípravy. Svíčkovou můžeme vařit na sporáku, ale také péct v troubě a rozdíl je i v přípravě masa, které můžeme vařit v zelenině nebo samostatně. „Jediný zaručený recept na pravou svíčkovou neexistuje, ta pravá, je vždycky ta, kterou děláme a doma a hlavně, která nám chutná,“ vysvětluje Karel Ševeček z pardubické restaurace Rybárna.

Svíčková omáčka bez hovězí svíčkové?

Hovězí svíčková patří mezi nejkvalitnější část hovězího masa a tomu odpovídá i její cena. Proto se pro svíčkovou omáčku používá zřídka. Místo toho můžeme použít falešnou svíčkovou, hovězí kýtu či květovou špičku. „Důležitější než druh masa, je jeho původ a vyzrálost,“ vysvětluje Martin Riegel z Restaurace Uno ve Zlíně. „Nejlepší je samozřejmě mladý býk,“ dodává.  Pokud nejsme příznivci hovězího masa, lze použít také telecí, srnčí či králičí.

Pasírovat nebo mixovat?

Názory šéfkuchařů na to, zda v závěru přípravy zeleninu ve svíčkové omáčce propasírovat přes cedník či ji rozmixovat se od nepaměti liší. Zastánci pasírování argumentují, že jedině tak vynikne chuť každé suroviny a zároveň nám menší kousky zeleniny v omáčce zůstanou. Příznivci mixování se naopak opírají o tvrzení, že právě díky rozmixování nám ve výsledné omáčce zůstane opravdu vše. Je tedy na každém, jak se rozhodne, možností je také část zeleniny před mixováním oddělit a tu pak do rozmixované omáčky propasírovat. Omáčka bude krásně jemná, ale neochudíme se ani o kousky zeleniny.

Houskový, nebo karlovarský?

„To jaký knedlík ke svíčkové zvolíme, je věcí názoru. Základem je, aby byl domácí a dobře uvařený,“ říká Pavel Gavenda, šéfkuchař restaurace Zámek Zábřeh. U karlovarského knedlíku, pokud ho nabízejí v restauraci, si navíc můžeme být téměř jistí, že bude opravdu domácí, protože ten se jen tak v obchodě koupit nedá. Na druhou stranu, jak upozorňuje Aleš Procházka, majitel Pizza Restaurant v Jablonci na Nisou, petržel a muškátový oříšek, které do karlovarského knedlíku přidáváme, může měnit chuť omáčky.

Ať už při přípravě použijeme hovězí svíčkovou či květovou špičku, zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme a servírujeme s karlovarským či houskovým knedlíkem, důležité je, abychom použili opravdu kvalitní a čerstvé suroviny. To je zlaté pravidlo, kterého pokud se budeme držet, nemůžeme být z výsledku nikdy zklamaní. A takového pravidla se drží i šéfkuchaři restaurací, kteří připravili svíčkovou omáčku pro rodinný festival Děti v restauraci www.detivrestauraci.cz. Festivalovou nabídku můžete spolu se svými dětmi ochutnávat až do 16. 9. a následně pro ni hlasovat na www.facebook.com/NejlepsiSvickova

Recepty na svíčkovou omáčku poskytli šéfkuchaři restaurací, kteří připravili svíčkovou omáčku pro festival Děti v restauraci.

Hovězí pečeně se svíčkovou omáčkou

podávaná s domácím žemlovým knedlíkem a brusinkami

Dock House (šéfkuchařka Petra Sahajdáková)
5 porcí

Suroviny:
* 500 g hovězího masa
* sůl
* 50 g másla
* 100 g mrkve
* 40 g celeru
* 50 g petržele
* 50 g cibule
* 30 g cukru
* bobkový list
* nové koření
* pepř
* citron
* 30 g plnotučné hořčice
* 1 l hovězího vývaru
* 250 ml smetany

Postup:
1. 
Očištěné maso hovězí zadní osolte a opečte na másle do zlatova, aby se zatáhlo. Na výpeku orestujte postupně očištěnou a na nudličky nakrájenou mrkev, celer, petržel a cibuli.
2. 
K zelenině přidejte cukr, bobkový list, nové koření celý pepř a nechte zkaramelizovat, plátky omytého citronu a plnotučnou hořčici, nechte restovat na barvu a přidejte opečené maso podlijte hovězím vývarem a pečte pod poklicí v troubě do změknutí masa. 
3.  Měkké maso vyndejte, omáčku propasírujte, zjemněte smetanou, zredukujte na potřebnou hustotu a dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou a nakonec dejte kousek másla na zjemnění.

Svíčková na smetaně s houskovými knedlíky

Buena Vista (šéfkuchař Roman Kurfiřt)

Suroviny:
* 100 g hovězího masa
* 5 g slaniny
* sůl
* 15 g másla
* 10 g celeru
* 10 g mrkve
* 10 g petržele
* 10 g cibule
* pepř
* nové koření
* bobkový list
* citron
* cukr
* ocet
* 15 g mouky
* 50 g smetany       

Postup:
1. 
Opláchnuté díly masa protkněte slaninou a osolte. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájejte na tenké oplátky a mírně orestujte na tuku, přidejte maso, krátce je v základu opečte a mírně podlijte vodou.
2.  K masu přidejte, pepř, nové koření, bobkový list a omytý citron, nakrájený na plátky.
3.  Zastříkněte octem a duste pod pokličkou do měkka. Během dušení maso obracejte. Měkké maso vyjměte, šťávu zahustěte světlou zásmažkou a zvolna vařte cca 20 min.
4.  Během varu přidejte smetanu.  Omáčku proceďte a dochuťte solí, octem a cukrem a zvolna krátce povařte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může přinést nové příležitosti pro posílení vašich partnerských vztahů. Pokud jste ve vztahu, očekávejte, že komunikace s partnerem bude jasnější a plná nových vhledů. Single Berani by se měli mít na pozoru, protože kolem se může objevit... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat