Vneste do svého domova hřejivou barvu slunce

Žlutá barva má širokou škálu odstínů a působí v interiérech klidným, vřelým dojmem. Umí navodit dobrou náladu, podporuje tvůrčí rozpoložení a projasní jakoukoli místnost. Nebojte se jí a pozvěte si barvu slunce i k sobě domů. Jak pracovat v interiéru se žlutou, jednou ze základních barev celého barevného spektra, jsme se zeptali známé interiérové designérky Anke Glut.

I slunce má v přírodě blahodárný vliv na všechno živé. Nejinak je tomu s člověkem, který zvláště po zimě vyhlíží první sluneční paprsky, aby si prohřál zimou zkřehlé kosti a načerpal z nich životodárnou energii.

„Z hlediska psychologie barev žlutá vyzařuje silnou energii, má schopnost motivovat, inspirovat, dodávat tvůrčí elán a optimismus. Je to barva štěstí, která má pozitivní vliv na naši psychiku. Žlutá byla kdysi v plánování interiérů trochu zatracovaná, ale tyto doby jsou už naštěstí pryč a můžete si ji dopřát, kdekoli chcete. Třeba i na stěně. Má to však svá pravidla – z estetických důvodů s ní doporučuji pracovat v menší míře, aby nedošlo k vizuálnímu přehlcení. Pokud si ji tedy vyberete třeba pro výmalbu, zaměřte se jen na jednu hlavní stěnu,“ radí interiérová designérka rezidenčních i komerčních prostor původem z Německa Anke Glut. Už dlouhé roky je však jejím domovem Česká republika, kde nejen žije, ale také pracuje na svých realizacích.

Žlutá je ideální do pracovny

Vzhledem ke svým povzbuzujícím a stimulačním účinkům se nejlépe hodí třeba do pracovny nebo home office koutku. Je to genderově neutrální barva, takže dobrou službu udělá třeba v pánském domově nebo v rodinném domě, kde žije pohromadě několik generací, nebo ze stejného důvodu i v bytě na spolubydlení. Naopak by žlutá barva neměla přijít do pokojů či zón vyhrazených pro relaxaci a odpočinek.

Pokud máte rádi žlutou, ale nechcete hned doma kvůli tomu vymalovávat, zaměřte se na doplňky. Žluté závěsy udělají v interiéru stejný dojem jako stejně barevná výmalba. Do místnosti vnesou svěžest a veselost i další doplňky jako lampy, kusové koberečky, dekorace nebo třeba solitérní kousky jako křeslo ušák.

„Žlutá má nespočet barevných odstínů, od těch nejsvětlejších, připomínajících vanilku, přes výraznou banánovou až po syté odstíny hořčicové, zlatavé či medové.  Nejlépe se kombinuje s bílou barvou, a to jak na stěně, tak v podobě dalších kusů nábytku. Lze ji zkombinovat se studenými i teplými odstíny a funguje perfektně jako kontrastní prvek – ani ji pro tento efekt nemusíte používat ve velkém. I jeden dominantní prvek ve žluté pomůže prostoru nadechnout se a opticky se zvětšit,“ radí Anke Glut.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:28
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat