Dekorace pozdního léta

I když se snažíme užít si každou poslední chvíli doznívajícího léta, zároveň je krásné pozorovat, jak se okolní příroda postupně mění, což v nás může vyvolávat kreativní nápady pro domácí výzdobu laděnou do pozdně letního nádechu, která pak plynule může přejít ve výzdobu podzimní.

Máte to také tak? Pokud ano, rádi se s vámi podělíme o několik inspirativních nápadů, jak si doma vykouzlit tu správnou atmosféru končícího léta (a začátku podzimu). Nejlepší nápady na sezonní výzdobu naleznete, jak jinak, než u matky přírody. Na podzimní dekorace z dýní je ještě brzy, ale květiny kvetoucí na konci léta nikdy nezklamou! Nejen svými sytými odstíny ale také bohatým a zajímavým květenstvím, jaké mají například jiřiny nebo slunečnice.

Květinová výzdoba

Konec srpna a začátek září je ve znamení sytě oranžové barvy, která je pro končící léto a nadcházející podzim typická. Kromě klasických květinových dekorací máte navíc možnost zakomponovat do aranžmá i barevné plody šípků, červené plody hlohu, kaštany nebo zralá jablka. Plody pozdního léta pak do aranžmá umístíte pomocí floristických drátků. Květiny umístěte do vázy ozdobené přírodními materiály, hodí se například lýko, režný či konopný provázek, kokosové vlákno v přírodní barvě, papírové stuhy apod., kterými omotáte hrdlo vázy.

Pestrou podzimní kytici uvážete nejen z kupovaných květin, ale i z toho, co vám zrovna roste na zahradě. Dominantní pozici v květinovém aranžmá nejlépe zaujmou květy slunečnice, kterou v tomto období seženete v různých odrůdách a odstínech od žluté přes oranžovou až po okrovou barvu. Výrazným prvkem může být také oranžovožlutá gerbera či klejichy, které si čím dál častěji nacházejí cestu do našich zahrad, a jsou oblíbené především u motýlů a včel. Kytici pak doplňte kontrastními nebesky modrými květy (např. jícnovkami, zvonečky nebo pomněnkami). Do hotové kytice pak na závěr přidejte zmíněné plody pozdního léta, jako jsou šípky, kaštany, jeřabiny či stébla obilí.

Bílá barva

Kromě sytých žlutých a oranžových květů můžete vyzkoušet čistě bílé dekorace, kterými „ochladíte“ svůj interiér, a dáte mu nádech doznívajícího léta. Bílá působí přirozeně svěžím a chladivým dojmem a výhodou je, že se hodí úplně ke všemu. Není pak potřeba v interiéru (jen kvůli sezonní změně dekorací) měnit nic jiného. Použijte bílé vázy a mísy, květy hortenzií ve fialkové a modré barvě, světlé plody patisonů a bílých a šedivých dýní. Bílé svíčky, podnos na stůl, chlebník, prostírání… bílé lampionky zavěšené nad jídelním stolem či v obývacím pokoji.

Stonky obilí

Kromě květinového aranžmá můžete tvořit vazby také z pšenice či ječmene. Pšeničné stonky očistěte, odstraňte všechny spodní listy a vyhoďte všechny zlomené nebo špatně zbarvené stonky. Pšenici (nebo ječmen) pak sušte ve svazku po dvaceti kusech, a zavěste hlavou vzhůru po dobu jednoho až čtyř týdnů, dokud nevyschnou. Nejjednodušší způsob, jak použít vysušené obilné klasy jako dekoraci (a zároveň první, který vás nejspíše napadne), je vyrobit květinové aranžmá na stůl. Přestože to může znít nudně, s trochou kreativity a stylu můžete z jednoduchého svazku pšenice udělat naprosto ohromující dekoraci.

Obilí je vždy zobrazováno ve venkovské krajině, proto stonky pšenice či ječmene (použité jako domácí dekorace) vypadají nejlépe v rustikálním prostředí. Chcete-li si tedy navodit tu správnou náladu pozdního venkovského léta, použijte při dekorování některé rustikální prvky, jako je pytlovina, neošetřené dřevo, proutěné vázy a koše, či nádobí ve venkovském stylu. V takovém aranžmá bude i obyčejný svazek pšenice vypadat přímo královsky. Pšenici můžete vázat nejen s jinou divokou trávou a květinami, ale také s drobnými plody a bobulemi.

Věnce

Už naši předkové věšeli na domovní dveře různě dekorované věnce jako symbol ochrany a bezpečí, a zdobili je vším, co zrovna měli po ruce a co dozrávalo v přírodě. Základ věnce můžete vytvořit ze slámy či větviček a omotat a zpevnit konopným provázkem. Tak to vyrobený základ věnce pak můžete zdobit stonky obilí, kukuřičnými klasy, šiškami, žaludy, kaštany, miniaturními dýněmi či barevným listím.

Velice zdobně vypadají také sušené květy hortenzií či růží. Výsledný „finish“ pak podtrhnete jemným tónováním pomocí bronzové či mosazné barvy ve spreji nebo přidáním zlatavých třpytek, které nanesete na několik míst na hotovém věnci. A především nezapomeňte, že věnce se neomezují pouze na použití na vchodových dveřích – i když je to skvělý způsob, jak udělat dobrý první dojem a pozdravit hosty.  Tyto pozdně letní či podzimní věnce vypadají skvěle zavěšené také na zdi v předsíni, nad krbovou římsou, nebo dokonce můžete umístit do středu jídelního stolu. Pro ještě větší umocnění útulného podzimního efektu vpleťte do věnce mini světelný řetěz s hřejivým odstínem LED žárovek.

Zdroje: názor autora, lecultivateur.com, floranazahrade.cz, housebeautiful.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat