Podzimní večery s katalytickou lampou

Měkké polštáře na pohovce, oblíbený seriál nebo kniha, šálek teplého čaje, světelný řetěz s lampiony a vzduch provoněný svěží a příjemnou vůní… Je tohle popis vaší vysněné idylky podzimních večerů?

Každý z nás má rád, pokud po příchodu domů cítí svěží a příjemnou vůni domova, což mnohdy není zrovna snadné, obzvláště, pokud máte interiér řešený stylem „+kk“. Pokud často vaříte, nebo máte domácí mazlíčky, může být odstraňování nepříjemných pachů doslova nadlidský úkol. Vonné svíčky k tomu obvykle nestačí, nemluvě o tom, že vás z nich může často pobolívat hlava. Během podzimních výkyvů teplot navíc často zápasíme s virózami, a proto není od věci také pravidelné dezinfikování vzduchu.

Kam tímto vším míříme?

Slyšeli jste již o katalytických lampách? Vkusném doplňku do interiéru, který se postará o to, že budete mít váš byt či dům neustále jemně provoněný a zbavený bakterií a virů?

Kde se vzala, tu se vzala katalytická lampa

Pojďme se spolu nejprve podívat na to, jak katalytická lampa vlastně vznikla. Vzhledem k tomu, že je katalytická lampa spojená s užíváním jedinečných a vysoce kvalitních interiérových parfémů, nejspíše nebude žádným překvapením, že tento nápad vznikl ve Francii.

Psal se rok 1898, když francouzská společnost Lampe Berger Paris (dnes Maison Berger Paris) vymyslela velice účinný způsob, jak dezinfikovat a čistit vzduch v nemocnicích od bakterií, virů a nežádoucích pachů pomocí prvních katalytických lamp. Tehdy to bylo ještě bez přidávání vonných esencí. Nápad přidávat vonné esence vznikl později, když ve společnosti začala narůstat poptávka po hygieně a čistotě v domácnostech.

Paříž byla počátkem 19. století světovým centrem nejen parfumérů ale i sklářů, čehož společnost Maison Berger duchaplně využila a stvořila unikátní produkt kombinující prověřenou funkčnost katalytických lamp pro čištění vzduchu s uměleckým vzhledem a jedinečnou vůní.

Jak to funguje?

Používání katalytické lampy není zdaleka tak složité, jak by se mohlo zdát. Základem každé katalytické lampy je speciální hořák (kahan) vyrobený z porézní keramiky, ke kterému bavlněným knotem prostupuje vonná esence.

1 Do skleněné nádobky lampy nalijete speciální interiérový parfém dle svého vkusu, vsunete kahan s knotem a zapálíte.

2 Kahan necháte hořet cca 2–3 minuty, během nichž dojde k jeho rozpálení na teplotu 500 °C.

3 Poté plamen sfouknete, přičemž můžete pozorovat rudé zbarvení kahanu, což signalizuje, že pokračuje katalytická reakce. Parfémová náplň při katalytické reakci oxiduje za přítomnosti vzduchu, přičemž dochází k uvolňování molekul schopných neutralizovat nežádoucí pachy a bakterie. Při tomto procesu zároveň dochází k uvolňování vonné esence z náplně do prostoru a intenzivnímu provonění interiéru.

Čistota a dezinfekce

Katalytická oxidace je tedy, jak jsme si právě vysvětlili, chemická reakce, při níž dochází k hoření bez plamene. Díky tomu se vzduch okolo kahanu efektivně čistí, dezinfikuje, včetně eliminace nežádoucích pachů (např. cigaretový kouř, pachy z vaření nebo domácích mazlíčků). Na rozdíl od aroma difuzéru, kdy dochází k rozptýlení vůně do prostoru a překrytí nežádoucích pachů, katalytická lampa molekuly pachu pohlcuje a neutralizuje.

Jak vybírat parfém

Katalytická lampa s neparfémovanou neutrální směsí je vhodným prostředkem k čištění vzduchu pro děti nebo osoby s dýchacími potížemi. Pokud však chcete svůj domov kromě čistění vzduchu také provonět, vybírat můžete z celé řady nejrůznějších parfémů od květinových přes dřevité, orientální, svěží, citrusové, bylinné apod. Vonné esence nejsou při katalytické reakci spalovány, ale jednoduše odpařovány z teplého povrchu katalyzátoru (kahanu). Při tomto procesu nedochází ke spalování kyslíku a vytváření zplodin. Kvalita provonění je tedy vyšší než u vonných svíček nebo klasických aroma lamp.

Zdroje: názor autora, maison-berger.com, andivo.cz, bytove-parfemy.cz






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat