Košatý vánoční stromeček až do ledna

Vánoční stromeček je symbolem Vánoc, proto na jeho výběru i dekorování opravdu záleží. Není nic horšího, než mít na štědrý den v obývacím pokoji zchřadlý, opadávající a špatně nazdobený stromeček.

Jak tedy docílit dokonalého Vánočního stromečku? Rozdělme tuto problematiku do dvou různých témat, správný výběr stromečku a postup při dekorování. A jak dlouho vydrží vánoční stromky? Při správné péči by většina „živých“ vánočních stromků měla vydržet alespoň pět týdnů nebo déle. To znamená, že pokud zdobíte na Vánoce již koncem listopadu, váš strom by měl vydržet i po novoročních oslavách.

Správný výběr stromečku

Vyberte si zdravý vánoční stromeček.

Ať už si to uvědomujete nebo ne, místo, kde koupíte vánoční stromek je podstatné. Hypermarkety či stánky u silnice nemusí být vždy nejlepší volba, stromky tam totiž před vaší návštěvou obvykle již pár týdnů leží, tudíž jejich výdrž bude dosti chabá... Pokud chcete mít co nejčerstvější stromek, vyberte si strom z místní lesní školky. Při nákupu vánočního stromku mějte na paměti tyto tipy:

Hledejte zdravý, zelený strom s co nejmenším množstvím hnědého jehličí. Vyvarujte se výběru stromku ze slunné oblasti.

Projeďte si rukama několik větví. Jehličí by mělo být poddajné a nemělo by padat!

Ořízněte kmen

Pečlivým a opatrným oříznutím kmenu stromu zespoda se zbavíte veškeré zaschlé pryskyřice, která by mohla bránit stromu v nasávání vody. Pokud strom neumisťujete do stojanu ihned po jeho zakoupení, dobře jej uskladněte. Umístěte jej do kbelíku s vodou a skladujte v nevytápěné garáži nebo namístě, která je chráněno před větrem a mrazem.

Ujistěte se, že má váš vánoční stromeček vždy dostatek vody

Nezapomeňte vašemu vánočnímu stromku vodu neustále doplňovat vodu. Příliš málo vody může způsobit tvorbu pryskyřice, což znamená, že stromek nebude absorbovat vodu a rychle uschne. Dodržujte toto základní pravidlo: Na každý palec průměru kmene naplňte stojan jedním litrem vody.

Uchovávejte vánoční stromek mimo zdroje tepla

Jistě, není nic krásnějšího než bohatě nazdobený vánoční stromek vedle plápolajícího krbu. Ale opak je pravdou. Stromeček se s krbem kamarádit nebude, stejně tak jako s radiátory či kamny. V blízkosti tepelného zdroje vám vyschne a opadá mnohem rychleji!

Postup při dekorování

Zvolte si barevné téma

Není nic kýčovitějšího, než stromeček nazdobený ve stylu: každý pes jiná ves. Dbejte proto na celkovém barevném sladění. Obvyklá je tříbarevná tématika příbuzných odstínů (tři pastelové odstíny, tři teplé odstíny, tři studené odstíny apod), či dvoubarevná v kontrastních odstínech (červená a zlatá, modrá a stříbrná, fialová a hnědá apod). Velice hezky působí i jednobarevné dekorování „tón v tónu“ (modrá a světle modrá, tmavě šedá a světle šedá, červená a vínová, tmavě růžová a pudrově růžová apod)

Nejprve začněte se světly

První a nejdůležitější věc, kterou musíte při zdobení vánočního stromku udělat, je vždy nejprve instalovat světelný řetěz. Je to totiž o dost obtížnější, pokud „světýlka“ montujete přes ozdoby a girlandy. Světelný řetěz volte ideálně v jedné barvě. Pokud máte teplé odstíny vánočních ozdob, volte teplý odstín LED žárovek, pokud máte stříbřité, modré a další ozdoby ve studených odstínech, volte čistě bílá studená LED světýlka. Řetěz vybírejte tak, aby měl co nejdrobnější žárovky v co největším počtu, Vytvoříte tak efekt třpytícího se stromečku jako z pohádky.

Zástrčku použijte jako výchozí bod, světla omotejte okolo kmene vánočního stromku a postupujte směrem nahoru. Pokračujte v rovnoměrném omotávání světel kolem větví nejblíže ke kmeni a poté je proplétejte směrem nahoru. Až se dostanete ke koruně, proplétávejte řetěz zase zpátky dolů, a tentokrát rozmístěte světla dále od kmenu (čili rozprostřete na větvích).

Vyvažte výzdobu

Výzdoba by měla působit uceleně a plynule. Obvykle se doporučuje při dekorování používat ozdoby ve třech velikostech, přičemž dodržujte následující tipy. 

Největší ozdoby umisťujte do spodní části kmene, tedy spodní třetiny. Střídavě baňky věšte na háček po jedné a po dvou kusech. Ano čtete správně. Mezi baňky pověšené na jednom háčku přidejte také několik dvojic baněk na jednom háčku, které ještě více opticky rozšíří spodní základnu stromku a vytvoří dokonalý kónický tvar. 

Střední část stromku, tedy druhou třetinu zdobte střední velikostí baněk. I zde občas použijte „dvojičky“ ale již v menším množství než na spodní straně. Řekněme 1 : 3.

Vrchní část stromku zdobte menšími a nejmenšími baňkami a ozdobami. Už netvořte dvojičky. Takto dosáhnete optického zúžení ve vrchní části.

Rovněž dodržujte pravidlo: směrem od kmenu k větvím volte menší ozdoby. Na konce větviček byste pak měli umisťovat ty nejmenší a nejdrobnější.

Stuhy a květy

Dalším odborným tipem je zvýraznit vánoční stromek ozdobnými stuhami, které esteticky pozvednou celkový dojem. Ideální jsou již hotové mašle s drátěnou výztuží, které si můžete dotvarovat dle potřeby. Efektní jsou rovněž i velké stříbřité či zlaté květy, které strategicky rozmístěné (v malém počtu!) „rozbijí“ případnou usedlost jednotné výzdoby. Nepoužívejte „chlupaté“ řetězy, ani perličkové. Tyto raději ponechte v propadlišti dějin, jelikož nikdy nepůsobily esteticky. Stejné doporučení platí i pro lamety (andělské vlasy). Pokud nejste opravdu zběhlý aranžér, ponechte je raději v regálech v obchodě.

Umělý sníh

Velice vkusně může působit také stromeček, který jste předtím decentně nastříkali pokrývkou z umělého sněhu. Berte to však jako „součást dekorace“ tudíž, pokud chcete přidat i umělý sníh, uberte pak na rozmanitosti zdobení. Výsledek by byl zbytečně přeplácaný Umělý sníh se hezky doplňuje se studenými či pastelovými odstíny baněk.

Korunujte svůj strom s citem

Poutavá „špička“ je ideální způsob, jak dokončit a korunovat váš stromeček. Ujistěte se však, že vyberete takovou, která nejlépe odpovídá vašemu tématu a proporcím vašeho stromku. Vezměte v úvahu také výšku vašeho stropu. Můžete si také vybrat alternativní design, jako je obří mašle nebo zlatá hvězda než klasická „špička“.

Sukýnka pro stromeček

Často přehlížená „sukně“ vánočního stromku slouží k vyvážení celkového designu vašeho vánočního stromku. Zakryjí nevzhledné „nohy“ stojanu, chrání podlahu před spadaným jehličím a smůlou, a dotvoří jednotný harmonický vzhled vánočního stromku. Navíc je to perfektní kulisa pro krásně zabalené vánoční dárky.

Zdroje: názor autora, goodhousekeeping.com, housebeautiful.com/uk/decorate/display






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat