Jarní výzdoba pro lepší náladu

Vnímáte květiny jako typicky jarní motiv? Vyplatí se jimi doslova obklopit. Voňavé rostoucí dekorace utlumí stres, podpoří vaši kreativitu, a znormalizují dokonce i krevní tlak.

Květiny jsou jedním z největších symbolů jara. Jejich jasné a živé barvy, omamná vůně i jedinečné tvary, tím vším příjemně působí na naše smysly a zútulňují domácí atmosféru (1). Už máte hotovou jarní výzdobu? Čím víc rostlin budete mít ve své blízkosti, tím větších výhod se dočkáte. A nejen těch terapeutických!

Dekorace s bonusem

O tom, že mají květiny silný vliv na lidské emoce, se ví od nepaměti. Již celá tisíciletí představují duchovní a náboženskou komunikaci, navozují romantické pocity a rozdávají radost (1). Dělají toho ovšem mnohem víc a vy si jejich schopnosti můžete naplno užít. Klidně hned!

Aromatická medicína posvěcená vědou

Objevuje se stále více výzkumů, které ilustrují, jak environmentální design pozitivně ovlivňuje zdraví. Nyní je intuitivní i vědecky známé, že přidání přírodních prvků do interiéru podporuje celkovou pohodu,“ vychvaluje Erin Largo-Wight, což je docentka katedry veřejného zdraví působící na americké Floridské univerzitě. Mezi konkrétní účinky podle ní patří snížení stresu, zlepšení nálady i vzpruha kreativity. „Naše výzkumy a z nich plynoucí zjištění jsou pro moderní populaci velice důležitá. Používání květin k útlumu stresových hormonů nevyžaduje téměř žádné úsilí. Když se život zdá být příliš hektický a náročný, mohou rostliny poskytnout klid a harmonii,“ domnívá se jmenovaná odbornice. A nad tím srdce zaplesá! A to i z jiného důvodu (1).

Ukázkový tlak 

Poznatky studie zveřejněné v magazínu Journal of Environmental Psychology naznačují (2), že pohled na květiny přispívá nejen k blaženému psychickému rozpoložení, ale i normalizaci krevního tlaku, což může snížit pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění. Rovněž z nich vyplývá, že blízkost rostlin podporuje a urychluje hojení. Je asi jasné, proč se pugéty nosí do nemocnic, že?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8004070/, (2) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0272494419304001






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat