Větší množství pracího prášku čistší oblečení nezaručí

S pracími prostředky se vyplatí šetřit. Držíte se s nimi při zemi? Je docela možné, že škodí vašemu zdraví, pračce a ve finále i samotnému prádlu.

Čisté, měkké a voňavé oblečení. Také si ho rádi oblékáte? Kdo také ne! A možná právě proto s pracím práškem nešetříte. Ostatně, vždyť slibuje dlouhotrvající aroma, až nebeskou hebkost, absenci žmolků a možná i menší mačkavost prádla. Bude tedy lepší, když do zásobníku pračky ještě trochu přidáte? Paradoxně vůbec ne.

Kdo šetří, má za tři. A také méně skvrn

Příliš silná dávka pracího prostředku může ve skutečnosti způsobit celou řadu problémů, a to včetně skvrn, nerozmočených pozůstatků a nepříjemného zápachu (1). Jakkoli tedy máte dobrý úmysl, věřte, že méně je tady opravdu více. A to i z jiných důvodů.

Pěna, která se vlivem nadměrného množství prášku tvoří, brání bezproblémovému vypouštění pračky, kvůli čemuž se prádlo nemusí dostatečně vyždímat. Utrpí tím také čerpadlo a motor spotřebiče, což se může projevit na vyšší spotřebě energie. A co na to vaše zdraví? To by ocenilo, kdybyste komerční prací pomocníky nepoužívali vůbec (1).  

Hazard, který mívá špatný konec

Jeden příklad za všechny přináší americká studie, kterou uskutečnila prestižní Washingtonská univerzita (2). Z jejích poznatků vyplývá, že běžně dostupné prací prášky mohou obsahovat desítky chemikálií, z nichž některé patří do kategorie karcinogenů, tedy sloučenin souvisejících s rakovinou. V šesti testovaných produktech bylo objeveno 100 těkavých sloučenin, přičemž žádná z nich nebyla uvedena na etiketě. Je vám jasné, že takové složení není pro zdraví úplně to pravé, že?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK561652/,  (2) www.sciencedaily.com/releases/2008/07/080723134438.htm







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat