​Rizika číhající ve vaší šatní skříni

Že je v šatníku bezpečno? Kéž by! Právě on může být hlavním ohniskem požáru. Prach, který se v něm hromadí, vám může zadělat na alergie i astma. A co teprve plísně, kterým se tady obzvláště daří! Ani s těmi nejsou žádné špásy.

Co všechno máte ve skříni? Ptáte se, co je to za hloupou otázku? Odpovědí je přece oblečení, že? A možná také nějaké to prádlo. Není to ale všechno, protože mezi kousky vaší garderoby visí i zdravotní rizika. A málo jich rozhodně není! Na co si dát velký pozor?

Alergie a astma na každé poličce

Kdy jste si naposledy dali tu práci a nashromážděné věci vytřídili? Co si budeme povídat, některé jsou v šatníku pěkných pár měsíců, a to aniž byste je vzali na sebe. Ne, tohle není o udržení pořádku a organizaci, ale spíše o vašem zdraví. Když se oblečení a krabice hromadí, vytváří se až nebezpečné množství prachu, což může vést k astmatickým záchvatům, alergiím a infekcím dýchacích cest. Věřte, nebo ne, mohou nastat i jiné a daleko vážnější problémy (1).

Oheň, který spolkne všechno

Největším rizikem přeplněné šatní skříně bývá požár. Ano, čtete správně. Každý osmý požár domu začíná právě tady, protože lidé nejrůznější věci skladují příliš blízko žárovky. I ta, která má pouhých 40 wattů, může vygenerovat dostatek tepla ke vzplanutí (2). Buďte tedy obezřetní! Co ještě na vás útočí?

S plísní nejsou žádné žerty

Plíseň může být „jen“ dráždivým alergenem, ale i smrtícím toxinem. To, jak moc vás ovlivní, závisí na vašem věku, odolnosti imunitního systému i jejím konkrétním typu. Plíseň není neškodná, protože dokáže ohrozit i na životě. Dobré podmínky k růstu mívá v tmavých a nevětraných místech, proto se objevuje i v šatních skříních. Již mnoho studií prokázalo, že se pravděpodobnost astmatu zdvojnásobuje v důsledku pouhého jejího zápachu (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5370485/, (2) www.thisoldhouse.com/home-safety/22826270/how-to-prevent-house-fires, (3) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28299723/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat