Naučte se vařit chytře aneb Indukční vaření

09.06.2010 | Bydlení a design

V kuchyni už nežádáme jen rychlost a jednoduchá řešení, ale také úsporu. Tomu napomáhají kvalitní materiály a chytrá řešení. A to vše splňuje indukční vaření.

Velmi oblíbené a moderní je dnes indukční vaření. Jeho specifickou vlastností je, že varné desky, které jinak vypadají jako běžné sklokeramické plochy, nevydávají žádné teplo. Proto se tento způsob také někdy nazývá studeným vařením, a proto jej upřednostnilo mnoho rodin s dětmi, které si od indukce slibují zvýšení bezpečnosti v kuchyni.

Bezpečné pro děti

Efekt studené varné plochy vzniká tak, že elektromagnetická indukce rozkmitá molekuly ve dně nádobí, a tak dojde k ohřevu právě a jen tam. Teplo se tedy tvoří přímo v hrnci. Plotýnka“samozřejmě není úplně studená, její teplota je ale odvozena od okolí. Ani u zahřátého vařiče proto není nutné se bát popálení.

Úsporné řešení

Hlavní předností, kromě vyšší bezpečnosti, by měla být především rychlost vaření, a tedy i úspora energie. Protože elektromagnetická indukce ohřeje přímo dno nádob, dojde k varu velmi rychle. Výrobci například uvádějí, že litr vody tímto způsobem uvaříte stejně rychle jako ve varné konvici, tedy tři a čtvrt minuty. Sklokeramické desce to přitom trvá více než sedm minut.

Inteligentní vaření

Při indukčním vaření lze také snáze regulovat intenzitu ohřevu, tedy například mnohem rychleji ztlumit teplotu. To má opět za následek úsporu energie ale i to, že nám například nepřeteče hrnec nebo se tak snadno nenapálí jídlo. Inteligentní indukční vařič dokonce pozná i to, že by mohlo dojít k přehřátí. Například, když se voda v hrnci vyvaří, sám ukončí ohřev. To samé se stane, když se na plochu dostane nějaký předmět, který tam nepatří.

TIP Bety: Indukční varné desky dnes najdete v mnoha variantách od známých značek.

Není vhodný pro všechny typy nádobí

Tím se dostáváme k základní charakteristické vlastnosti indukčního vaření, které je zároveň i svým způsobem jeho nevýhodou. Indukci je možné využít jen pro železné nádobí, na elektromagnetické vlnění reaguje jen dno nádob z tzv. feromagnetického materiálu. To s trochou zjednodušení znamená, že můžete vařit buď ve starém nádobí po babičce anebo naopak v novém, přímo určeném pro indukční spotřebiče.

Teoreticky je feromagnetické nádobí každé, které reaguje na magnet a takových hrnců je opravdu hodně. Pokud ale chcete indukci využívat opravdu efektivně, měli byste si pořídit nádobí označené k tomu určené. To poznáte nejen podle názvu, ale také podle toho, že musí mít (zpravidla ve spodní části dna) speciální značku pro indukční ohřev. I takových druhů nádobí je ale velké množství.

Zřejmě nejlepší je to s tzv. sandwichovým dnem. Jeho vrstvy jsou zpracovány tak, aby výměna energie byla ještě efektivnější. Vaření je tedy ještě rychlejší a úspornější . A co víc, u tohoto typu nádobí by nemělo docházet k někdy se objevujícímu efektu indukčního vaření, a sice pískotu při ohřevu.

Nákladná investice

Právě pořízení speciálního nádobí i samotné indukční desky jsou finančně poměrně nákladné. Přestože desky už zdaleka nestojí téměř sto tisíc, tak, jako při uvedení na trh v devadesátých letech, alespoň s deseti, spíše dvaceti tisíci jen za varnou desku, počítat musíme. Cena je závislá nejen na velikosti nabízených funkcí, například variabilitě varných ploch, ale hodně také na značce výrobce.

TIP Bety: Pokud se neobejdete bez tlakového hrnce, i tyto se vyrábí pro indukční vaření.

Podobně je to i u nádobí, které už není nutné kupovat jen ve speciálních sadách. S šířením indukčního vaření se výrobci nádobí přizpůsobili, jednotlivé kusy prodávají i samostatně a na trhu už je široká nabídka nejrůznějších typů nádobí. I zde došlo k poklesu ceny a to tak výraznému, že se mnohdy pořizovací cena kvalitního indukčního nádobí neliší od běžného. Například základní pánev s antiadhezním povlakem proti připalování a indukčním dnem koupíte u české firmy Tescoma za 349 korun. Plasma titanovou pánev značky Dezent, využitelnou jako pekáč, pořídíte od asi tří tisíc. Za tlakový hrnec Kolimax vydáte nejméně dva tisíce korun.

TIP Bety: Nádobí si můžete koupit v sadě nebo jednotlivě. Jedním z výrobců je například Tescoma.

Pozor na předváděcí akce

Tak zvané inteligentní nádobí často prodejci nabízejí také formou tzv. předváděcích akcí. S kvalitou těchto výrobků mají uživatelé různou zkušenost a častěji zaznívají negativní ohlasy. I když tento ohled pominete, jedno je jisté – někdo musí všechny ty dárečky a letáky pro stovky a tisíce lidí zaplatit a i před avizované slevy to nepochybně budete vy. Proto raději nabídky vyhledávejte sami, nenechte si vemluvit, co potřebujete a opravdu hledejte na trhu. Významnější částky pak neváhejte vynaložit jen, když jste přesvědčeni, že za to produkt určitě stojí.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat