Věci, které nikdy nedávat do pračky

Kdysi člověk musel trávit hodiny vařením vody, ručním drhnutím oblečení, jeho věšením, sušením a skládáním. A když skončil, mohl začít znovu – s novou várkou. Takže díky, moderní elektrická pračko! Také ji tak milujete? Pak do ní nedávejte tyhle věci!

Konec máchání prádla v potoce. První elektrickou pračku vyrobil v roce 1906 Američan Alva J. Fischer, za což jsme všichni dodnes rádi. Neznamená to ovšem, že je tenhle super vynález nedobytný a věčný. Ve skutečnosti mu k poškození stačí málo. Víte, co do pračky určitě nepatří?

Jemné ozdoby, flitry, výšivky

Flitry, korálky nebo křehké výšivky se mohou v pračce zničit, zvláště pokud nejsou šité, ale nalepené. Pozor si dejte i na krajku, která je v pračce náchylná k roztržení, pokud se dře o oblečení s háčky, knoflíky nebo zipy. Raději zvolte ruční praní.

Spodní prádlo

Kostice a zapínání na háčky a očka mohou dřív či později poškodit vnitřek vaší pračky a proměnit podprsenku za několik stovek na chybu za tisíce korun. Místo toho spodní prádlo perte ručně nebo investujte do ochranného sáčku ze síťoviny. (Leckdy se ovšem dá nahradit povlakem na polštář.)

Mince a klíče

Pokud klíče nebo mince zůstanou na místě, tedy v kapse kalhot, není to tak hrozné, nicméně, když se uvolní, už je to jiná písnička. Pětikoruny, desetikoruny a tak dále útočí na žebra vypouštěcího čerpadla (když se dostanou přes filtr). Občas také uvíznou v odtoku pračky, poškodí buben, nebo dokonce rozbijí sklo u pračky s předním plněním.

Běžecké boty s kůží

Navzdory tomu, že některé tenisky je možné prát v pračce, uvědomte si, že vinou toho dochází ke snížení jejich výjimečných vlastností. Zároveň si pamatujte, že do pračky nikdy nepatří boty s koženými akcenty, neboť ani kůže na očistu tohoto typu „není zvědavá“. Běžecké boty umyjte ručně a nechte je uschnout na vzduchu.

Dětské ponožky

Jak každý rodič ví, dětské ponožky mizí s alarmující frekvencí. Viníkem může být pračka. Dětské ponožky jsou totiž tak malé, že je lze nasát do hadic a ventilačních otvorů pračky i sušičky, takže hrozí ucpání strojů. Opět se vyplatí pořídit si síťovaný pytel na prádlo, do kterého budete maličkosti tohoto druhu bezpečně ukládat.

Zároveň se sluší uvést, že jelikož děti jsou děti (občas se polijí nejen barvou), v případě, že je na jejich svršcích ředidlo nebo jiné hořlavé rozpouštědlo, kterým se snažíte skvrny dostat dolů, nikdy je nedávejte do sušičky. Teplo by mohlo způsobit vznícení skvrny a způsobit požár.

Zdroje: názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat