Pomoc, sousedé nás přivedou do blázince!

17.06.2013 | Bydlení a design

Vaří se vám v žilách krev, když vás v neděli v pět hodin ráno probudí ze sna sousedka, která se právě rozhodla uklidit celý byt a řádí u toho jako tajfun? Nebo si váš soused pořídil na zahradu prasata a z úporného zápachu ve vaší romantické vilové čtvrti se vám dělají mžitky před očima? Než se na oba sousedy vydáte s rákoskou, přečtěte si následující článek, který poradí, jak se z bezohledných sousedů dočista nezbláznit.

Nejprve začněte sami u sebe

Dobré sousedské vztahy jsou nad zlato. Přispět byste k tomu také měli svou troškou do mlýna, a sice nejenom vymáhat svá práva, ale mít na paměti i určité povinnosti. O sousedských právech a povinnostech se dočtete v občanském zákoníku v části, která upravuje vlastnické právo.
Dle občanského zákoníku vlastník nesmí:
•    ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku;
•    nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi; 
•    nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek apod.

Stejná práva a povinnosti má jak vlastník nemovitosti, tak spoluvlastník i nájemce.

Spory se snažte řešit domluvou

Někdy je sousedská domluva lepší než tichá nenávist, ba co víc, lepší než otevřená válka. Psychologové radí, pokud se vám něco nelíbí, zkuste si o tom se sousedy promluvit a najít společné řešení. Samozřejmě nesmíte souseda vyhmátnout ve chvíli, kdy je v ráži a nesvolný k jakékoliv debatě.

Když nepomáhá domluva, jdete si tvrdě za svým právem

Domluva však někdy nebývá možná a jakýkoliv pokus o nápravu bývá po zásluze potrestán. Pak nezbývá než nasadit tvrdé zbraně.
Soustavné rušení a znemožnění výkonu vlastnického práva lze vyřešit sousedskou žalobou. Mějte však na paměti, že žaloba musí být konkrétní a nejlepší je, máte-li nějaké svědky. Uzná-li soud žalovaného vinným, pověří ho nápravou dané situace, pokud ten tak neučiní, hrozí mu pokuta ve výši až 100 000 Kč. V takovém případě si asi soused rozmyslí, jestli vám nadále bude obtěžovat život svým bezohledným chováním.

Poraďte se s odborníky

Než ale dojdete k takovému razantnímu kroku, je dobré se poradit s odborníky z oblasti práva i realit, kteří vám mohou dát zajímavé rady a ušetří peníze za zdlouhavé soudy. Nedejte na nesmyslné diskuze mezi laiky, kde vám většinou radí se odstěhovat. Navštivte poradnu M&M realit, kde se můžete inspirovat předchozími případy nebo se zeptat na svůj problém.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:01
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat