Zbavte se lapačů prachu. Méně znamená více. I v interiéru

Známé pořekadlo říká, že méně je někdy více. A platí to i pro interiér. Mnozí z nás sice rádi křečkují ve svém příbytku úplně všechno, protože se to přeci jednou ještě může hodit. Na druhou stranu si tak ale plníme byty i domy lapači prachu a především se okrádáme o vlastní prostor. Řekněte tomuto nesmyslnému hromadění nesmyslů dost, a přejděte k minimalismu. Tento článek vám poradí, jak na to.

Dekorace stranou

Dekorace jsou jistě nedílnou součástí každého interiéru, a mnohé mají své opodstatnění. Například takové polštářky kromě estetické stránky nabídnou pohodlí při sezení, záclony umožní regulovat světlo v pokoji, svíčky tvoří příjemnou atmosféru a mnohdy provoní interiér, prostírání ochrání váš stůl. Opačným příkladem jsou porcelánové miniatury ve tvarů slonů a kočiček, mušličky a kamínky z dovolené před pěti lety, a všechny ostatní nepotřebné, mnohdy až kýčovité doplňky, které nezkrášlují, ale jen vyplňují prostor, který by měl patřit vám. Vše, co tedy jen oprašujete, a nijak pro bytí nepoužíváte, ukliďte do krabice, darujte, prodejte, nebo rovnou vyhoďte – obzvlášť, pokud vás nedrží citová vazba. Domov by měl sloužit vám, ne kýčovitým dárkům od tetiček a babiček. Vázy, svíčky, a podobné doplňky, které používáte výjimečně, omezte na minimum, a zbytek uložte do skříněk, odkud je můžete v případě potřeby vyndat. Začněte s čistkou rázně, a mějte na mysli, že opravdu zapřisáhlí minimalisté zcela zavrhují veškeré doplňky, včetně koberečků, záclon, nebo ubrusů. Přemýšlení nad tím, zda je aroma-lampa ve tvaru prasátka kýč, nebo ne, pak bude jednodušší.

Barvy a světlo

Minimalismus obecně preferuje jednoduchost a čistotu. Pokud jde o barvy, znamená to preferenci jednobarevných ploch před vzorovanými, a obecně menší počet barev v interiéru. Mezi velké favority pak patří zejména bílá, která je čistá, interiér provzdušňuje, prosvětluje, a vypadá skvěle na stěnách i nábytku. S prosvětlením pak souvisí i osvětlení, které je v minimalismu spíše podporováno a preferováno. Vždy by ale mělo jít o takové druhy osvětlení, které vás neokrádají o prostor. Zajímavá a vhodná jsou zejména veškerá zabudovaná světla, různé nasvícení okolo obrazů, televize, nebo nábytku.

Nebojte se volného prostoru

Jakmile se nám v interiéru objeví kousek volného místa, máme mnozí nutkání stavět na zmíněnou plochu dekorace a zkrátka ho nějak vyplňovat, jen aby náhodou nezůstalo prázdné. Pro plnění prostoru přitom není žádný důvod, naopak. Volný prostor vám nabízí volnost a v případě potřeby je vždy k dispozici, na rozdíl od případů, kdy vyplníte každý centimetr vašeho pokoje, a najednou je potřeba do pokoje dostat třeba další kus nábytku pro početnější návštěvu. Pokud si ale přeci jen nemůžete pomoci, a poloprázdné police vás děsí, sáhněte raději po květině v květináči, než po slonovi pro štěstí koupeném za euro při výletu do Horní Dolní.

Minimalismus a nábytek

Pokud jde o nábytek, základem je praktičnost a jednoduchost designu. V praxi to znamená přítomnost jen takového množství kusů nábytku, které je nezbytně nutné – kvalita je zde jednoznačně důležitější než kvantita. Pokud jde o design, čím méně zdobení, tím lépe. Ideální je přitom nábytek multifunkční, který nabízí různé způsoby využití a umožní vám šetřit místem. Můžete si například pořídit pohovku rozložitelnou v pohovku pro návštěvy, nebo různé stoličky které mohou sloužit i jako odkládací stolky.

Autorem článku je Bydletespokojeně.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat