Kojení chrání ženské srdce i s odstupem mnoha let

Kojení snižuje riziko vzniku metabolického syndromu. Ten může způsobit aterosklerózu (kornatění cév), kardiovaskulární nemoci (nemoci srdce a cév) a diabetes 2. typu (cukrovka).

O metabolickém syndromu hovoříme, pokud se u jednoho pacienta objeví celý komplex rizikových faktorů pro vznik nemocí srdce a cév. Jde o ukládání břišního tuku, vysoký krevní tlak, nízkou hladinu "dobrého" (HDL) a vysokou hladinu "špatného" (LDL) cholesterolu a podobně.

Ženám, které netrpěly těhotenskou cukrovkou, snížilo kojení po dobu 1 až 5 měsíců nebezpečí vzniku metabolického syndromu o 39 procent, ženám s cukrovkou dokonce o 44 procent.

„Kojení prospívá jak zdraví dítěte, tak ženy. Tu chrání před srdečními chorobami a diabetem. Můžeme říct, že čím déle matka své dítě kojí, tím menší riziko těchto nemocí jí hrozí," vysvětluje vedoucí studie Erica Gundersonová z amerického ústavu Kaiser Permanente Division of Research v kalifornském Oaklandu.


Snažíte se otěhotnět, kdy se vám to podaří?
Nechte si sestavit svůj osobní horoskop od astrolozky Anny!

Ochrana proti cukrovce i karcinomu prsu

Výhody kojení pro novorozence jsou známy: posiluje obranyschopnost organismu, zamezuje žaludečním potížím, dýchacím problémům, astmatu, alergiím, cukrovce a syndromu náhlého úmrtí dítěte.

U žen zamezuje vzniku cukrovky 2. typu, karcinomu prsu, vaječníků a poporodním depresím. Během výzkumu vědci zjistili, že průměrná doba kojení u matek, u nichž se syndrom objevil, byla 2,6 měsíce, zdravé ženy kojily 7 měsíců a víc.

Gundersonová se domnívá, že kojení napomáhá správnému metabolismu krevních cukrů, který snižuje hladinu inzulínu. To je spolu se zdravou stravou a dostatkem pohybu účinnou prevencí před nebezpečnými nemocemi oběhového systému.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat