Hudba ulevuje od bolesti předčasně narozeným dětem

Hudba má hluboké terapeutické účinky nejen u dospělých lidí, ale i u dětí, a to dokonce i těch předčasně narozených. Podle nové studie může hudba – v přiměřeném druhu a hlasitosti – pomáhat předčasně narozeným dětem v inkubátoru zvládat lépe bolesti a stres, rychleji růst a dříve se dostat k rodičům domů.

Zvuky totiž ovlivňují přímo srdeční frekvenci předčasně narozených miminek a pomáhají jim také lépe a pravidelně dýchat. Hudbu využívají jednotky neonatální péče v mnoha nemocnicích světa, kanadští odborníci teď přinášejí důkazy, že libé zvuky předčasně narozeným skutečně pomáhají.

Tito malí tvorečkové totiž často nemohou ještě kvůli nedokončenému vývoji vnitřních orgánů brát léky na tišení bolesti, takže jim takové vjemy mohou působit značný stres. Ale právě hudba má podobný účinek jako podobné tišící léky.

Nejvhodnějšími tóny jsou pak pro tak malé posluchače ukolébavky, dětské říkanky a klasická hudba. Podle jedné studie pomáhají rytmy zlepšit srdeční tep a zásobování krve kyslíkem. Jiná studie zase dokazuje, že poslech hudby snižuje intenzitu vnímání bolesti u nejmenších. Dalšími výhodami hudební produkce na jednotkách neonatální péče v porodnicích jsou snížená míra stresu, rychlejší přibývání na váze a kratší hospitalizace.

„Hudba může také usnadňovat výživu ústy u předčasně narozených dětí, když je kombinována s dalšími neinvazivními metodami,“ tvrdí doktor Manoj Kumar z Alberta University, podle něhož je potřeba při využití hudební produkce také méně léků a nižší dávky medikamentů.
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat