Na jaké nástrahy mateřství si dát pozor?

Ať už jste novopečená maminka, nebo maminka-profesionálka, může se lehce stát, že spadnete do některé z mateřských pastí. Na co si dát pozor?

Přemlouvání

„Ještě jednu pohádku/jeden bonbon/chviličku u počítače a pak půjdu spát/dělat úkoly/čistit si zuby!“ Zní vám tahle věta povědomě? Tak si dejte pozor, abyste nakonec nepodlehla. Protože takové přemlouvání je vlastně skryté vydírání, v podstatě říká: „Ustup mi a já nebudu brečet/vztekat se/vyvolávat pozdvižení na veřejnosti atd.“ Vyjednávání se hodí pro dva státy, které mezi sebou chtějí uzavřít příměří. Dětem je lepší nastavit jasné hranice.

Vaření na objednávku

Uvaříte večeři. A začne kolotoč objednávek – jeden nechce zeleninu, druhý by si místo brambor vzal spíš rohlík a třetí by chtěl úplně něco jiného (nejlépe hned). To je ovšem cesta do pekel. Budete-li se snažit uspokojit chutě každého člena rodiny, sebere vám to nejen spoustu času, ale i energie. Takže naučte svou rodinu, že se jí to, co je na talíři. (Čtěte také: Co mě naučila maminka)

Přehlížení svých potřeb

Potřebujete nový kabát, ale raději koupíte dceři ještě jeden svetr, protože se jí tak líbil! Místo pořádných bot na zimu synovi koupíte novou hru na playstation… Takže nakonec si nedojdete ani ke kadeřnici, oblečení nosíte několik sezon apod. Jenže – měla byste myslet i na sebe, jste stejně důležitý člen rodiny jako ostatní (bez ohledu na to, že děti jsou na prvním místě). Udělejte si občas radost a dopřejte si nový kousek do šatníku nebo pěkný účes. Budete spokojenější vy i vaše rodina.


Je vás rodinný rozpočet v minusu?
Spolu to změníme! Volejte kartářku Elenu

Porovnávání

Pokud jde o rodičovství, brzy zjistíte, že se ve vašem okolí vždycky najde nějaká máma, která danou situaci vyřeší lépe než vy – třeba klidněji, s větším přehledem, racionálně… Samozřejmě, je dobré se občas nějaký ten trik od jiných přiučit, ale rozhodně se nezačněte cítit méněcenně nebo jako špatná máma. To nejste! Každý je prostě jiný, mámy i děti, a tak každý potřebuje jiný přístup. (Čtěte také: Promluvte si s dětmi o sexu, upřímně)

Snaha o získání titulu supermatka

Snažíte se odvést co nejlepší práci v zaměstnání, doma pak usilujete o to být tou nejlepší mámou pod sluncem a ještě perfektní partnerkou. Všem se snažíte dokázat, že na své úkoly stačíte, že nepotřebujete volný čas, že vše zvládáte s absolutním přehledem… Tak přestaňte. Pro členy své rodiny jste dokonalá i bez perfektně naklizeného bytu, diplomu pro zaměstnance měsíce, dětí jako ze škatulky apod. Mimochodem, superhrdinou se stanete v okamžiku, kdy se z vás stane máma.
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat