Čeho se jako nastávající matky bojíme?

Očekávání příchodu prvního potomka je radostnou dobou (pomineme-li ranní nevolnosti, bolesti zad, prsou apod.). Ale v mysli se nám objevuje i celá řada obav.

Některé naše obavy jsou více či méně oprávněné, jiné spíše úsměvné. Čeho se tedy nastávající maminky často bojí?

Budu jako moje matka

Jako dítě nebo teenager jste si snad milionkrát řekla, že až vy budete vychovávat svého potomka, spoustu věcí uděláte jinak. Jenže jak stárnete a dospíváte, občas se stane, že svou matku najednou slyšíte i ve svých větách a vidíte ve svých činech. Jenže, co když budete napodobovat svou matku i při výchově, ačkoli jste si to tolikrát zakázala?

Co se dá dělat, naše matky na nás prostě mají velký vliv, ať už chceme nebo nechceme (případně ať už si to přiznáme nebo ne). Takže skutečnost, že ji někdy poznáme i ve svém jednání není nic neobvyklého. To, jak jsme byly vychovávané, se v nás prostě ukládá. Ale nebojte, nejste matčina kopie. Takže vám určitě nebude dělat problém vyvarovat se některých výchovných praktik, které vám vadily.


Snažíte se otěhotnět, kdy se vám to podaří?
Nechte si sestavit svůj osobní horoskop od astroložky Anny!

Už to nebudu já

Že se lidem v okamžiku narození potomka změní celý svět, slyšíte z obou stran. Bojíte se, že už najednou nebudete ta nezávislá a svobodná žena, kterou jste doteď. Navždycky budete připoutaná k dítěti, už se nikdy nebudete moct jen tak večer sebrat a vyrazit s kamarádkami na dvojku červeného, začnete mluvit v množném čísle („my jsme papali“, už hezky hačáme“) a přátelé od vás budou utíkat, protože v podstatě nebudete znát jiná témata ke konverzaci než pleny, krmení, dětské nemoci...

Nepanikařte. Ano, narozením dítěte se váš svět změní. Ano, dítě pro vás bude jednoznačnou prioritou. Ale to ostatní máte ve své moci. Narození potomka neznamená konec života, naopak. (Čtěte také: Co mě naučila maminka)

Vztah s partnerem se navždy změní

Tak tohle je pravda. Příchod dítěte vnese do vašeho vztahu novou dynamiku. Ale pozor! To vůbec neznamená změnu k horšímu! Naopak, váš vztah narození potomka posílí.

Nebudeme mít na všechno peníze

Pořídit si dítě je v dnešní době finančně náročné, to je fakt, který není možné přehlížet. Ale není to důvod k nějakým velkým úzkostem. To, že dítěti nebudete moci poskytnout vše, na co si ukáže, není žádná nevýhoda, naopak. Podle průzkumů se zdá, že děti, jež vyrůstaly v rodinách s průměrným finančním příjmem, jsou mnohem lépe připraveny pro svůj budoucí život – mnohem dříve rozumí ceně peněz a dokážou s nimi lépe hospodařit. Je také dobré si uvědomit, že až na pár věcí nemusíte například kupovat celou výbavičku na miminko úplně novou – v nejrůznějších second handech a na internetových bazarech seženete vše potřebné za zlomek původní ceny. Stejně z toho dítě brzy vyroste. A vy můžete oblečení „poslat“ dál. (Čtěte také: Rodiče lžou dětem častěji, než si uvědomují)

Budu špatná máma

Informační doba s sebou přináší i jednu nevýhodu. Všech možných a zaručených rad, jak být dobrý rodič je tolik, že se často zároveň navzájem popírají a člověk neví, co si má vlastně vybrat. Každý má svůj názor, ale na čem nakonec stejně nejvíc záleží, je váš pohled na svět, výchovu a především váš instinkt. A že se obáváte, že někdy při výchově selžete? Tak tenhle pocit zažijete nesčetněkrát. Ale neznamená to, že jste špatná máma. Jste jen člověk a lidé o sobě pochybují. Sebereflexe je naopak vždy přínosem.

TIP Bety: Nevíte si rady s žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat