Alkohol při kojení: Opravdu nesmím ani kapku?

Devět měsíců jste se na alkohol ani nepodívala. Poctivě jste odmítala k nejrůznějším oslavným přípitkům cokoli jiného než vodu a v duchu už se těšila, jak si alespoň po narození miminka dáte skleničku dobrého vína. Jenže najednou kojíte a před vámi je další, tentokrát pravděpodobně ještě mnohem delší, období abstinence. Opravdu vám, respektive vašemu mimču, může i kapka alkoholu uškodit?

Podle americké odbornice na výživu Roslyn Giglii nemusí skutečnost, že kojíte, znamenat, že si nesmíte občas dát skleničku vína či šampaňského. Konzumace alkoholu samozřejmě není při kojení doporučována, ale pokud si vše dobře naplánujete a načasujete, dítěti neublížíte.

Alkohol se do mateřského mléka dostává z krve bezprostředně po konzumaci. Obsah alkoholu v mléce se v podstatě rovná obsahu alkoholu v krvi, a tak jako po nějakém čase z krve vyprchá, ztratí se i z mléka. Za jak dlouho je mléko již bez stop alkoholu, samozřejmě závisí na tom, jaký nápoj jsme si dopřály (je tedy jasné, že tvrdý alkohol bychom měly vynechat), zda jsme před či při jeho konzumaci jedly (a co jsme jedly), jak rychle jsme alkohol vypily nebo kolik vážíme a jak rychlý máme metabolismus.


Je váš rodinný rozpočet v minusu?
Spolu to změníme! Volejte kartářku Elenu

Doktorka Giglia sestavila pro kojící maminky, které se například chystají na oslavu, kde budou pít alkohol, seznam několika rad, jež by měly dodržovat.

1. Nakojte své dítě těsně předtím, než začnete pít. Tak máte na několik hodin zajištěno, že je nebudete muset krmit.
2. Před konzumací alkoholu (i v jejím průběhu) jezte.
3. Střídejte alkoholické a nealkoholické nápoje.
4. Pokud si nejste zcela jista, kolik toho během večera vypijete, odstříkněte si mléko předem a uschovejte je pro pozdější krmení.
5. Zajistěte, aby se, než z vás alkohol vyprchá, o dítě staral někdo zcela střízlivý.

Každopádně pamatujte, že dítě by mělo dostat pouze mléko, ve kterém není ani stopa alkoholu. Pokud máte stále alkohol v krvi, rozhodně nepomůže, pokud mléko odstříkáte a vylijete v naději, že nově utvořené již v sobě nebude alkohol obsahovat – bude.
Obecně se dá říci, že ženě s průměrnou hmotností trvá asi dvě hodiny, než z její krve stopy alkoholu po jediném drinku zcela zmizí. Pokud si chcete být stoprocentně jista, že bude po večírku kojení pro vaše dítě bezpečné, zkuste domácí alkoholový tester (dá se sehnat například na internetu).

TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat