Sebevědomí a chování dětí ovlivňuje dominantní rodič

Sebevědomí dětí a jeho chování – pozitivně či negativně – ovlivňuje vždy dominantní rodič. V západních společnostech je to častěji matka, ale v asijských zemích kupříkladu spíš otec. Je jedno, zda je to muž či žena, pozitivní i negativní vliv mohou mít oba. Sebevědomí přitom snižují především citová odpoutanost, vtíravost, laxní přístup k disciplíně a úzkostné hlídání a ovládání dítěte.

Psycholožka Alison Pikeová z University of Sussex sledovala 125 rodin ze západního Londýna. Část byla etnicky anglická, část indická. V anglických rodinách hráli dominantní roli v domácnosti častěji matky a byly to ony, které ovlivňovaly více sebevědomí dítěte. Naopak v rodinách indických měli dominantní roli otcové a byli to oni, kdo ovlivňovali chování a sebevědomí potomků. Bez ohledu na pohlaví měl silnější vliv dominantnější rodič.

„Matky a otcové hrají v různých kulturách různé role, naše objevy dokazují, že obě pohlaví mohou mít vliv na sebevědomí dítěte a že se to liší podle toho, který z rodičů kulturně přejímá dominantní roli v rodině. Jeho chování pak ovlivňuje sebevědomí potomků,“ tvrdí doktorka Pikeová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:07
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:07

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat