Hodina a půl spánku po učení výrazně zlepšuje pamatování si naučeného

O tom, že má odpolední šlofík ohromně blahodárné účinky na mozek, není pochyb. Řada studií z posledních let potvrzuje, že spánek, při němž může mozek přepnout do nouzového režimu, výrazně posiluje psychické síly. Vědci z Ženevy tvrdí, že spát přes den je nezbytné pro všechny, kdo se učí něco nového. Hodina a půl spánku po náročném učení velmi zásadně zlepší zapamatování si naučeného.

Spánek slouží částečně jako odměna po náročném učení. A právě to, že si člověk dopřeje tuto odměnu a výrazně si odpočine, posílí zapamatování.

„Odměna může sloužit jako určitý druh nálepky, přilepí informaci do mozku během učení. Během spánku se tato informace konsoliduje a posílí nad informace bez hodnoty a je přesunuta do oblastí mozku, které souvisejí s dlouhodobou pamětí. Naše objevy jsou významné pro chápání zničujících účinků nedostatku spánku na učení a dosahování cílů,“ tvrdí doktorka Kinga Igloiová z Ženevské univerzity.

V experimentálním výzkumu prokázala, že osoby, které po učení hodinu a půl spaly, měly mnohem lepší paměť a vybavovaly si mnohem více z naučeného. Magnetická rezonance odhalila, že při spánku byl aktivní hippokampus, který hraje podstatnou roli při tvorbě dlouhodobé paměti.

„Už jsme předtím věděli, že spánek posiluje paměť, ale teď také víme, že pomáhá vybrat a uchovat ty informace, které mají určitou hodnotu. Z adaptivního hlediska dává smysl, že konsolidace paměti by měla pracovat tak, aby upřednostňovala ty informace, které jsou kritické pro náš úspěch a přežití,“ dodává doktorka Igloiová.






Celkem 6 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat