Plod vnímá hudbu, a dokonce na ni „tančí“!

Že děti vnímají hudbu už před narozením a poslech klasických tónů a zvláště Mozarta má na jejich vývoj pozitivní vliv, se ví už řadu let. Španělští vědci ale prokázali, že plod začíná hudbu vnímat už v šestnáctém týdnu těhotenství. Tedy o deset týdnů dříve, než se dosud soudilo. A co víc. Dokonce na tuto melodii reaguje pohybem, který je možné přirovnat k prvnímu tanci.

Vědci z Marquésova institutu umístili několika ženám do vaginy speciální tampon, který hrál hudbu. Pak pomocí ultrazvukového snímání natáčeli, co plod dělá. Otevíral ústa a vyplazoval jazyk.

„Plody reagovaly na hudbu pohybem svých úst a jazyků, jako by chtěly mluvit či zpívat,“ uvedli autoři studie z Marquésova institutu. Test provedli na stovce žen.

Sluchový systém plodu podle odborníků začíná plně pracovat až v šestadvacátém týdnu těhotenství, tedy až na začátku třetího trimestru gravidity. Tehdy plod reaguje pohybem na hudbu z vnějšího prostoru.

„Naše studie naznačuje, že hudba vyvolává reakci, která aktivuje mozková centra, stimuluje jazyk a komunikaci. To také dokazuje, že učení začíná už v děloze,“ tvrdí autoři.

Pokus rovněž dokazuje, že u plodu v šestnáctém týdnu těhotenství hudba produkovaná z běžných reproduktorů takový vliv nemá. Španělští vědci používali speciální nitrovaginální tampon, který hudbu šířil zvnitra těla. „Na hudbu z reproduktorů umístěných vedle břicha plod nereagoval stejně,“ tvrdí dále autoři.

Vědci z Marquésova institutu pracovali se skladbou Partita A mol Johanna Sebastiana Bacha.






Celkem 8 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat