Mužský potrat: Zvrácenost, nebo pokus o rovnoprávnost?!

Desítky let bojovaly o zrovnoprávnění ženy, dnes se, alespoň v některých oblastech života, karta obrací. Alespoň by se tak mohlo zdát po prohlášení mládežnické odnože švédské Liberální strany.

Tihle mladí „nadšenci“ totiž přišli s tvrzením, že není fér, když o tom, zda se stane rodičem, může rozhodovat pouze žena. A požadují stejné právo i pro muže.

Zatímco ženy totiž mohou – alespoň ve většině civilizovaných zemí – nechtěné těhotenství do určité doby od početí přerušit, muži nemají tak docela na výběr. Jak jsou jednou uvedeni v rodném listě či jinak určeni jako otcové, stanou se z nich tátové, aniž by třeba chtěli. Toto opatření je ovšem logické – má ochránit zájmy ženy i nenarozeného miminka.

Mladí švédští liberálové ovšem takové argumenty odmítají a požadují, aby muži dostali právo odmítnout otcovství, a to do stejného týdne těhotenství, do kterého mohou ženy podstoupit interrupci. Tomuto opatření přezdívají „mužský potrat“.

V praxi by to znamenalo, že by muž odmítl jakékoli povinnosti směrem k miminku (včetně té vyživovací) a ztratil by i práva dítě vídat apod. A rozhodně by nedostal druhou šanci – pro něj by dítě přestalo existovat tak, jako on kdysi odmítl být tu pro ně.

Zda má návrh mladých liberálů na úspěch, je ve hvězdách, i když většina pozorovatelů a komentátorů jej bere s velkou rezervou, ostatně jako celé tohle křídlo Liberální strany. Aby ne, však to není první podobně kontroverzní prohlášení, které mají tito mladí politikové za sebou. Není to tak dávno, co navrhovali, aby byl povolen incest nebo nekrofilie.

Nicméně diskuse o právech mužů rozhodovat o rodičovství se již nějakou dobu vede (i když ne tak radikálně). Co říkáte na nápad „mužského potratu“ vy?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:52
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat