Muži by měli mít děti do čtyřiceti. Proč?

Muži mají často pocit, že se jich tikání biologických hodin netýká a že jsou plodní po celý život. Ovšem tohle je mýtus vážně zvyšující počet genetických a vývojových vad u potomků mužů, kteří čekají s otcovstvím až po čtyřicítce. Jejich sperma už obsahuje tolik vad, že je riziko pro dítě velmi vysoké.

Biologické hodiny tikají mužům stejně jako ženám. Zatímco u žen je ideální pro početí dítěte věk do pětatřiceti let, muži nemají o mnoho let navíc. Ideální je začít s otcovstvím před čtyřicátými narozeninami. Minimalizují tím riziko Downova syndromu, autismu a mentálních poruch u svých potomků.

Kupříkladu riziko autismu je u čtyřicetiletého otce šestkrát vyšší než u otce třicetiletého. Pohlavní orgány muže totiž po třicítce začnou podléhat také degeneraci a pohlavní buňky jsou poškozeny ve vysoké míře. Mutace, které se ve spermiích vytvoří, se pak přenášejí na potomky i vnoučata.

„Nejlepší radou pro muže je, pokud chtějí mít maximální šanci počít zdravé dítě, aby se pokusili založit rodinu a zplodit děti do čtyřiceti let věku,“ radí profesor Allan Pacey z Sheffieldské univerzity.

Výhodou starších otců jsou většinou pouze vyšší příjmy a stabilnější zázemí, které můžou dítěti poskytnout.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat