Jaké budou děti s přísnou výchovou?

Přístup dospělých k výchově svých potomků lze rozdělit na pět základních typů: podporující, přísný, rozmazlující, bezstarostný a drsný. Rodičovský styl má zásadní vliv na budoucnost dětí, což psychologové z mnoha pracovišť po celém světě potvrdili nesčetněkrát. Nejlepší pro budoucnost potomka je výchova podporující, zatímco přísná sice zajistí člověku budoucnost v bohatství, ale také v pocitu trvalé nespokojenosti a neštěstí.

Podporující styl výchovy znamená, že rodič poskytuje dítěti hodně důvěry, velmi se o něj zajímá a tráví s ním hodně času. Ale zároveň jej nerozmazluje, nepodporuje ho v nerealistických očekáváních a vyhýbá se krutému, autoritativnímu zacházení bez dialogu. Děti takových rodičů jsou v budoucnosti nejen bohatí, ale také s životem spokojení a šťastní.

Přísná výchova dítěti neposkytuje nezávislost, je omezující a příliš ovládající. Rodič dítěti nedůvěřuje a používá na něj spoustu příkazů a pravidel.

Rozmazlující rodiče však působí na dítě zhoubně ještě víc, neboť mu nedávají vůbec žádná pravidla a hranice, tráví s ním přitom jen průměrné množství času, což má další negativní vliv na jeho psychiku.

Bezstarostní rodiče nejeví o dítě žádný zájem a nechávají ho napospas samo sobě. Silná osobnost má šanci, že i po takové výchově v životě uspěje. Většinou je to ale výjimka.

Drsní rodiče nevěří dítěti, nedávají mu žádnou svobodu, používají autoritativní příkazy a většinou i tvrdé tresty.

Psychologové z Univerzity v Kobe v Japonsku sledovali pět tisíc mužů a žen. Všímali si jejich postavení ve společnosti, úspěchů i psychologických profilů a pocitů štěstí. U všech také zkoumali vztahy s rodiči a styl výchovy v dětství.

Děti podporujících rodičů byly v průměru šťastnější než děti ostatních typů výchovy, také vydělávaly více a celkově měly kvalitnější život v mnoha měřítcích.

Děti přísných rodičů byly obecně bohatší, ale byly ve srovnání s průměrem mnohem méně spokojené se životem, byly nešťastnější a také více stresované.

Děti bezstarostných, tvrdých a rozmazlujících rodičů měly v dospělosti nejvíce psychických problémů, byly nespokojené se životem a nešťastné. Také jejich příjmy byly nižší než průměr.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat