Prázdninové učení školáka zábavnou formou

Měli by se školáci během letních prázdnin učit? Chcete zajistit, aby malý žáček nevypadl z tempa a rytmu, ale nevíte jak na to?

Možná si to vybavíte ze svého dětství – jak na vás maminka či tatínek vyrukovali se slabikářem a nutili vás číst, odpoledne vám dali vypočítat nějaký ten příklad a druhý den jste museli opsat stránku v písance. A každou takovou chvilku, kdy vám tímto způsobem ubíhaly prázdniny, jste nenáviděli.

A tak přemítáte, jestli je fér chtít po vlastním dítku, aby se taky učilo. Zkuste ale ono učení svému potomkovi trochu usnadnit. Zapomeňte na učebnice a písanky a o prázdninách zkuste s dítětem opakovat učivo trochu zábavnější formou!

Napiš babičce!

Opisovat písanku nebo básničku je pro dítě pořádně nudná činnost. Jak mu tedy připomenout všechna písmenka? Zapojte fantazii! Z výletu pošlete pohled babičkám a dědečkům, který samozřejmě napíše hodný vnouček či hodná vnučka. Nadiktujte dítěti nákupní seznam (každé si rádo připadá důležité), ale můžete si spolu založit „cestovní deník“, kam si bude zapisovat zážitky z prázdninových cest, zahrajte si „země – město“, zkrátka využijte každé příležitosti, kdy dítěti můžete „vpašovat“ psaní do života, aniž by mělo pocit, že mu kazíte prázdniny školou.

Kolik to bude stát?

A je tu matematika. I k té se o prázdninách najde příležitostí víc než dost! Tak třeba během hraní na obchod, ale i ve skutečném obchodě (když rohlík stojí dvě koruny, kolik budu stát čtyři rohlíky?), počítáním patníků podél cesty, stohů na polích, drobných v peněžence. Můžete také společně vařit (v receptech je spousta příležitostí ke sčítání nebo k převodům jednotek, zvláště pro starší školáky). Také kilometry na výletě můžete počítat, zkrátka matematika číhá skoro všude. Tak toho využijte – vás potomek si ani nevšimne, že vlastně počítá.

Jak to asi dopadne?

Čtení je důležité, a zvláště pokud máte doma budoucího druháka, neměl by na něj přes prázdniny zcela rezignovat. Procvičovat písmenka je důležité. Jenže hlasité předčítání čítanky dítě nenadchne. Spíš mu vyberte knížku, o které víte, že ho bude opravdu bavit. Předstírejte, že byste příběh moc rádi slyšeli, a tak si nechte „číst pohádku na dobrou noc“ - však jste mu přeci kdysi také četli! Dítě moc rádo převezme roli „dospěláka“. Ale nejen knihy jsou ke čtení! Svět je plný nápisů apod. Proč by je dítě nemělo číst? V obchodě vám může předčítat seznam (třeba ten, co předtím samo napsalo), zkusit můžete i komiks (superhrdinové jsou dětskému věku blízcí). Snažte se, aby se písmenka stala dítěti kamarády!

Zdroj: magiccrate.in







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat