Úžeh, úpal nebo angina: S tímhle se u dětí v létě setkáte nejčastěji

19.06.2019 | Děti a rodina

Venku je krásně, sluníčko svítí, období střevních chřipek je pryč, ta klasická nám také příliš nehrozí, přesto je vaše dítě nemocné? S těmito nepříjemnými strašáky se v létě můžete setkat nejčastěji. Jak je rozpoznat, jak poskytnout první pomoc a jak jim předcházet?

Úpal

Ačkoli je na tyto nejčastější letní potíže velice často upozorňováno, lidé stále nevědí jak je rozeznat a jak poskytnout první pomoc.

Po dlouhodobém pobytu v horkém prostředí a při nedostatečné hydrataci vzniká úpal. Jde v podstatě o přehřátí organismu, při kterém dochází k selhávání termoregulace a naše tělo se, lidsky řečeno, vaří zevnitř.

Hlavní příznaky úpalu jsou nevolnost, zvracení, bolest hlavy, zrychlený tep a dýchání a horečka.

Poskytnutí první pomoci spočívá především v okamžitém snížení tělesné teploty. Je nutné přesunout postiženého do chladné a větrané místnosti, nebo alespoň někam do stínu a přikládat studené obklady. Dále je potřeba doplnit tekutiny. V lehčích případech úpalu dochází do několika desítek minut ke zlepšení stavu pacienta. V případě, že se situace nelepší, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Úžeh

Úžeh vzniká nedostatečnou ochranou hlavy před slunečními paprsky, čímž dochází k přehřátí mozku. Proto nás rodiče i prarodiče jako malé nabádali, abychom nesundávali v horkých dnech čepici z hlavy a namáčeli si vlasy.

Příznaky jsou velice podobné těm při úpalu, nezřídka také proto, že se úžeh často vyskytuje v kombinaci s úpalem. Příznaky úžehu ale mohou přijít až o několik hodin později.

Při první pomoci postupujeme stejně jako v případě úpalu, ovšem chladíme především hlavu postiženého. Vhodné je doplnění tekutin v podobě minerálek, iontových nápojů nebo slané vody.

Letní angína

V létě se také často setkáte s angínou. Jejím původcem však nejsou studené nápoje, zmrzliny nebo horké počasí, jak se lidé často mylně domnívají. Přenáší se pouze kapénkami mezi lidmi. Onemocnění však může napomoci oslabení organismu v důsledku velkých teplotních výkyvů, které v létě zažíváme. Onemocnění se projevuje přesně tak, jak jsme u angíny zvyklí. Zarudnutí a zduření krčních mandlí, čepy, bolestivost polykání, teploty.

U tohoto onemocnění se neobejdete bez antibiotik. Lze mu ale předcházet správnou životosprávou, vyvarování se velkých teplotních šoků (například skákání do studeného bazénu, když jste rozpaření ze slunce), ale také nadměrné námaze.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat