Za epidemii dětské obezity můžou limonády zdarma z fastfoodu

Za epidemii obezity dětí může nezdravá strava a nedostatek pohybu. Podle vědců z New Yorku však k celému problému přispívají rychlá občerstvení typu McDonald‘s či KFC, která dávají k jídlům většinou zcela zdarma či za malý poplatek limonády. Právě limonády plné cukru způsobují pozitivní energetickou bilanci.

Slovem pozitivní se v tomto případě myslí, že tělo přijímá více energie, než jí vydá, a ukládá ji do tuků. Naopak při hubnutí je zapotřebí mít energetickou bilanci negativní.

„Naše studie silně naznačuje, že oddělení slazených nápojů od nabídek jídel v rychlém občerstvení by pomohlo snížit příjem kalorií a pomoci omezit obezitu u dětí, kterou tekuté kalorie způsobují,“ tvrdí profesor Brian Elbel z New York University.

Jeho tým zkoumal dívky a chlapce ve věku od jednoho roku do osmnácti let a všímal si, co snědí, v jakém řetězci rychlého občerstvení a kolik tak přijmou kalorií. Sledovány byly řetězce McDonald’s, Burger King, KFC, Wendy’s a Subway v New Yorku a New Jersey v letech 2013 a 2014.

Děti přijaly v nápoji podávaném k jídlu z těchto rychlých občerstvení v průměru o 180 kilokalorií navíc u jediné porce.

Překonejte svou závislost

Obezita však není jediným rizikem, který slazené limonády představují pro naše zdraví i zdraví našich dětí. Vědci varují i před dalšími účinky, které by nás od konzumace těchto nápojů měly odradit.

Tak například některé studie ukazují, že častá konzumace limonád může vést k cukrovce 2. typu (a to již u dětí). Navíc se ukazuje, že limonády hrají roli i ve zvýšeném riziku kardiovaskulárních chorob u milovníků těchto nápojů. Na vině je podle všeho opět obrovské množství cukru, které svému tělu s každou skleničkou dodáme.

Vzhledem k tomu, že diabetes nebo obezita představují samy o sobě rizikové faktory i ve vztahu k některým dalším závažným onemocněním, dávají některé výzkumy častou konzumaci limonád do souvislosti i se zvýšenou pravděpodobností onemocnění některými typy rakoviny.

Z toho, že si vy nebo vaše děti pravidelně dopřáváte sladké limonády, nebude ostatně nadšený ani váš zubař – nejenže cukr podporuje tvorbu zubního kazu, ale některé limonády obsahují kyselinu fosforečnou, jež narušuje zubní sklovinu.

Je tedy jasné, že bychom se měli s limonádami raději rozloučit. Ne že by jedna sklenička za čas znamenala pro vaše tělo nějakou katastrofu, ale pravidelná konzumace už problém představovat může. Pokuste se proto svou závislost (a jedná se o závislost v pravém slova smyslu, jak potvrdili vědci) na limonádách překonat – vaše zdraví a zdraví vašich dětí za to rozhodně stojí!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat