Co by dítě mělo znát, než opustí školku?

Pro děti je celý svět jednou velkou učebnicí, ze které čerpají informace a dovednosti. Některé se naučí s tím, jak budou dospívat, jiné, ty základní, bychom jim měli vštípit co nejdříve.

Které dovednosti by náš potomek měl zvládat již v okamžiku, kdy na dortu sfoukává 5 svíček, případně nejpozději, než nastoupí do školy?

Pamatovat si důležité údaje

Když dítě nastupuje do školy, mělo by znát své plné jméno, adresu, kde bydlí, jména rodičů, ale také například telefonní číslo, kam může zavolat v případě nouze – jednak číslo na některého z rodičů a jednak číslo policie či záchranné služby (případně jej naučte jednotné číslo 112).

Používat toaletu

Ještě okolo pátého roku může mít dítě občas nějakou tu „nehodu“, takže není od věci mít po ruce náhradní (nejen spodní) prádlo, ale i tak už by mělo umět dojít si samostatně na záchod, utřít se, spláchnout a umýt si ruce.

Vyčistit si zuby

S čištěním zubů je nutné začít co nejdříve – ale co je rovněž velmi důležité, měli byste dítě naučit také správné technice čištění zubů. Nejde jen o to, aby si „rozšmrdlalo“ po zoubkách pastu, je potřeba, aby mělo zuby opravdu čisté.

Smrkat

Že se vám to zdá jako samozřejmost? Pak vězte, že spousta dětí má se smrkáním dlouho potíže, a dokonce i někteří dospělí mají při rýmě vážný problém. Tak se snažte, aby to nebyl případ vašeho potomka!

Jíst příborem

Příbor se sice může našim dětem zpočátku zdát jako zbraň, kterou není snadné ovládat, ale při troše trpělivosti (jejich i naší) se s ním zvládne najíst samo po pár pokusech.

Dodržovat u stolu pravidla

A když už jsme „nakousli“ stolování – naučte své dítě, že u jídla není prostor na nejrůznější hlouposti, ale že se má jíst spořádaně (jakž takž), bez zbytečného odbíhání, šermování příborem nebo hraní si s pokrmem (jistě, není nic hrozného, když si dítě z bramborové kaše postaví třeba bunkr nebo přehradu, kdo z nás to nedělal, ale házet po sourozenci nebo rodičích špagety, to už je „za hranicí“).

Obléknout se

Paní učitelky ve školce dětem ještě s oblékáním vypomohou, ale ve škole bude vaše dítko odkázáno už jen samo na sebe. Tak ať neskončí někde plačící v koutě s nezavázanými botami a svetrem navlečeným na bundě!

Poradit si s knoflíky a zipem

U oblékání ještě zůstaneme. Naučte svého potomka zapínat knoflíky nebo zip a zavazovat tkaničky u bot. To aby se například nestala každá návštěva toalety malým traumatem, protože si nebude umět zapnout (nebo ještě hůř rozepnout) kalhoty.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat