Opravdu může lékořice způsobovat neplodnost u žen?

Ženy toužící po dítěti by si měly dávat pozor na konzumaci pendreků a jiných cukrovinek, které obsahují lékořici. Sladké dřevo, jak se kdysi koření přezdívalo, totiž obsahuje isolikviritigenin, který snižuje výrazně produkci estrogenu a může tak u žen způsobovat dočasnou neplodnost. U těch, které mají problémy s ovulací kvůli snížené hladině estrogenu, by mohl zabránit početí.

Isolikviritigenin v těle člověka snižuje o padesát procent hladinu enzymu aromatázy, která mění mužský pohlavní hormon testosteron na estrogen.

Lékořicový čaj byl přitom v minulosti ženám doporučován jako lék na nedostatek estrogenu v krvi.

„Obecně řečeno, když začnete mít problémy se sníženou hladinou hormonů, máte většinou také problémy s plodností. A protože je estrogen nesmírně důležitý pro zdravý mozek, kosti a oběhovou soustavu, když jeho hladina na dlouho poklesne, mohli byste mít problém i s těmito částmi těla. My jsme něco takového neprokázali. Existuje tu pouze možnost. Ale sama bych řekla, že když poklesne hladina aromatázy o padesát procent, bude to mít vážné důsledky na plodnost,“ tvrdí profesorka Jodi Flawsová z University of Illinois.

Ačkoli u žen toužících po dětech může lékořice způsobovat neplodnost, u těch, které jsou ohroženy kvůli nadbytku estrogenu rakovinou prsu či vaječníků, naopak může fungovat jako prevence.

Co dělat, když se nedaří

Spoustě párů "pořízení" miminka trvá. Potíže s početím mohou mít spoustu příčin. Platí, že pokud se vám nedaří početí déle než rok, konzultujte problém s lékařem. Jinak se ale můžete pro zvýšení své i partnerovy plodnosti podniknout následující kroky.

Už žádné cigarety

Že jste kvůli úsilí o miminko přestala kouřit? Výborně. Kouření totiž značně snižuje pravděpodobnost otěhotnění. Ovšem cigarety byste měla hned sebrat také svému partnerovi. Některé vědecké studie totiž prokázaly, že kouření u mužů snižuje koncentraci spermií či jejich zdraví v ejakulátu.

Kolik vážíš?

Další všeobecně známou pravdou je, že ženy s nadváhou či obezitou, nebo naopak ženy s extrémně nízkou hmotností, mají s otěhotněním problémy. Takže pokud se váš body mass index pohybuje nad 27 nebo pod 17, je na čase něco s tím udělat. A platí to i pro vašeho partnera. Nemyslete si, že obezita nemá vliv na zdraví jeho spermií!

Opatrně s alkoholem a kofeinem

Věděla jste, že více než 4 „drinky“ týdně negativně ovlivňují vaši plodnost a mohou zvyšovat riziko nesprávné funkce vaječníků? Takže omezte příjem alkoholu na minimum (neříkáme, že se z vás mají stát abstinentky). A když už budete v tom, zapojte i partnera.
To samé platí i pro kofein – neměla byste vypít víc než 3 šálky denně. Zapomeňte na nejrůznější energetické nápoje a podobné kofeinové bomby. Zvyknete si dříve, než si myslíte…

Hýbejte se, ale žádné extrémy

Sport je vedle vhodné stravy přirozenou součástí zdravého životního stylu, který šance na oplodnění u zdravého páru zvyšuje. Ovšem s pohybem to zase nepřežeňte – ženám se obvykle doporučuje, aby se nevěnovaly aerobnímu cvičení déle než 7 hodin týdně. Pak už totiž hrozí potenciální snížení jejich plodnosti (řada profesionálních sportovkyň by mohla vyprávět…).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat