Věcí, které bychom se měli naučit od svých dětí

Jako rodiče se snažíme své děti vychovávat a předat jim toho co nejvíc. Ale možná jsme si zapomněli všimnout, že i naši potomci nás mohou mnohému naučit. Jaké lekce bychom od nich měli brát?

Když se podíváš do zrcadla, usměj se

Všimli jste si někdy, jak se malé dítě rozzáří, kdykoli zahlédne sebe samo v zrcadle? Jako by mělo nevýslovnou radost, že na něj kouká tak úžasná a krásná bytost. A to bychom se také měli rychle naučit. Zamyslete se – kdo se na vás dívá ze zrcadla? Vsadíme se, že většinou unavená, ustaraná osoba, co se nad sebou přinejlepším ušklíbne. Chyba. Dodejte si sebevědomí a dobou náladu úsměvem. Hned budete mít lepší den!

Neboj se riskovat

Pro dítě je svět jedním velkým dobrodružstvím, v jehož rámci objevuje a prožívá nové a nové věci. Ano, nekouká při tom na následky, ale baví se. My dospělí neustále přemýšlíme, co by se stalo, kdybychom se do nějakého dobrodružství pustili, zvažujeme následky, nechodíme do rizika. Jistě, je to bezpečné, ale když nejde o zdraví či život, proč se občas trochu „neodvázat“. I pro nás stále zůstává mnoho neobjeveného!

Vsaď na sebevědomí

Děti nemají problémy se svým tělem, se svým postavením, zkrátka jsou samy se sebou spokojené a ani by je nenapadlo, že by to mělo být jinak (tedy než jim to nějaká dobrá duše naznačí). My dospělí se často utápíme v pochybách nad sebou samými, neustále sami sebe kritizujeme, nevěříme si, sebevědomí máme jak na houpačce. Tak si ho kousek zkuste půjčit od svých dětí! Hned vám bude líp.

Nehledej na druhých jen chyby

Děti jsou schopné seznámit se na hřišti během několika vteřin, za 10 minut už jsou nejlepšími přáteli – aniž by zjišťovaly, jaké má jejich nový kamarád názory na svět nebo odkud pochází, zda jeho maminka hodně vydělává, jestli má hezké nohy apod. Takových maličkostí si děti prostě nevšímají. Tak to zkuste také. Na lidech oceňujte jejich klady, neodmítejte je jen kvůli malicherným chybám!

Neboj se projevit city

}Dítě vám klidně z ničeho nic vyleze na klín, přitulí se a opusinkuje vás. Prostě se mu zrovna zachtělo projevit vám svou lásku. Nepřemýšlelo, jestli je na to zrovna dobrý čas, jestli příliš neodhalí své nitro, jestli jeho city nepoužijete proti němu. A to je něco, z čeho bychom si měli vzít příklad. Když se vám chce někoho blízkého obejmout, udělejte to.

Na každém dni najdeš něco dobrého

Kolikrát se slyšíme říkat, že máme den pod psa, že se nám nic nepovedlo, že to za nic nestojí… Takhle děti neuvažují – a nejspíš i proto jsou šťastnější. V každém dni mají totiž něco, co jim dělá radost. Nenechají se převálcovat neúspěchy, prostě se soustředí na ty příjemnější věci. A pokud bychom uměli ocenit i maličkosti, jež nám vykouzlí úsměv na rtech (navzdory tomu, že se nám jiné věci nedaří), neměli bychom tak často pocit marnosti.

Nos, co tě baví

Malá princezna klidně půjde do školky v tylové sukýnce navlečené přes oteplováky a s každou ponožkou jinou, protože prostě chce. A malý superhrdina si batmanovský plášť klidně doplní kovbojským kloboukem a holínkami, protože mu to přijde jako dobrý nápad. To jen my neustále podléháme trendům a občas se navlečeme i do věcí, jež nejsou ani trochu pohodlné, zato jsou „in“. Mít svůj styl není vada, nemusíte přeci splývat s davem!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat