Co jste nejspíš netušili o dvojčatech

Vzhledem k tomu, že se dvojčata nerodí zas tak často, nepřestávají nás fascinovat. Všichni víme, že mohou být buď jednovaječná, nebo dvojvaječná. Ale to není zdaleka vše, co o dvojčatech vědci a lékaři zjistili!

Schválně, kolik zajímavostí z následujícího seznamu čtete poprvé?

Jak jsou vzácná?

Ačkoli se to občas nezdá, dvojčata tvoří jen 2 procenta světové populace! A tak máte-li je doma, jsou opravdovou vzácností. Mimochodem, tipli byste si, kde se dvojčata nejčastěji rodí? Odpověď vás možná překvapí – z kontinentů totiž vede Afrika.

Silné pouto

Dvojčata jsou si častěji mnohem blíž než „obyčejní“ sourozenci. Je to tím, že spolu sdílí prostor v matčině děloze. Od 18. týdne těhotenství se dokonce navzájem dotýkají (některá se drží za ruce). Tohle pouto prostě jen tak nepřetrhnete.

Vlastní řeč

Až 40 procent dvojčat mezi sebou komunikuje řečí, které rozumějí jen ona sama. Tato schopnost jim ovšem vydrží jen do doby, než se začnou učit normální řeči.

Dva otcové

Velmi vzácně se může stát, že se ženě narodí dvojčata, která mají dva otce. Pokud jsou totiž během ovulace uvolněna dvě vajíčka a žena má krátce po sobě styk se dvěma muži, může být každé z vajíček oplodněno spermií jiného milence.

Výška může rozhodovat

Podle statistik je větší pravděpodobnost, že dvojčata porodí vysoká žena. Vzhledem k tomu, že její růstové hormony jsou v porovnání se ženami menšího vzrůstu o něco „aktivnější“, existuje také vyšší pravděpodobnost, že u ní dojde k uvolnění dvou vajíček.

Otisky prstů

Přemýšleli jste někdy o tom, jestli mají identická dvojčata stejné otisky prstů? Pak vězte, že nemají (a tedy jedno nemůže jít do vězení místo druhého, pokud tedy spáchá nějaký zločin).

Prozradí je pupík

I pro novopečené rodiče může být složité jednovaječná dvojčata v prvních dnech po porodu rozeznat. Nicméně po chvíli už jsou schopní najít drobné odlišnosti. Snadnou pomůckou může být například pupík – ten totiž vzniká po pupeční šňůře a je vlastně jizvou, takže ho děti nemohou mít stejný.

Chytří pejsci

I když mohou jednovaječná dvojčata kvůli své podobě zamotat hlavu nejednomu člověku, psa jen tak neošálí! Každý člověk, ať už pochází z dvojčat nebo ne, má svůj specifický tělesný pach, který psi dokáží identifikovat.

Levák, nebo pravák?

Zatímco mezi „běžnou“ populací je přibližně 10 procent leváků, u dvojčat tento podíl závratně stoupá – až na 22 procent!

Kdo je starší

Porod dvojčat podle statistik může provázet několik komplikací. Ale také zajímavých jevů! Tak například se mohou dvojčata narodit v rozmezí několika dní (stává se to velmi vzácně, například když jednomu z dvojčat předčasně praskne amniový vak). Alespoň pak odpadají spory o to, kdo je starší…

Dříve na svět

Dvojčata se obecně rodí o něco dříve než ostatní děti. Málokteré těhotenství „přetáhne“ 37. týden. Zdá se, že se dvojčata už prostě nemohou dočkat, až uvidí svět!

Dlouhověkost zaručena

Matky dvojčat žijí déle než ostatní maminky. Tak to alespoň vyplývá ze statistik. A přitom by člověk skoro čekal, že ta dvojí práce jí nějaké ty roky ubere. Přitom opak je pravdou – maminky dvojčat jsou zkrátka silné ženy!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat